VESELI DECEMBER

Živahen utrip s prazničnih stojnic. Tu bo za silvestrovo pel Jan Plestenjak

Na naših ulicah so zasijale praznične luči, s polnih božičnih stojnic je zadišalo po cimetu in klinčkih.
Fotografija: Jan Plestenjak FOTO: Sandi Fišer
Odpri galerijo
Jan Plestenjak FOTO: Sandi Fišer

V mestnih središčih in drugod po Sloveniji znova pripravljajo pestro dogajanje in raznolik program, ki privablja in združuje staro in mlado v prazničnem veselju.

»Oni smo mi« v Ljubljani

Letošnja praznična okrasitev Ljubljane ima naslov Oni smo mi. Sestavljalo jo dobrih 50 kilometrov lučk in več kot 850 skulptur. Slednje so večinoma izdelane iz recikliranih elementov preteklih postavitev in delov odsluženih javnih svetilk in druge tehnike. Pod kreacijo se bo znova podpisal Urban Modic.

Praznična okrasitev v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec, Delo
Praznična okrasitev v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec, Delo

Na trgih in nabrežjih Ljubljanice so se odprle sejemske hiške s ponudbo izbranih izdelkov, primernih za bližajoča se obdarovanja (izdelki domače in umetne obrti, dela mladih oblikovalcev, slovenske dobrote in drugo), ter gostinske hiške in stojnice, ki za dober mesec postanejo osrednji družabni oder v glavnem mestu, na različnih prizoriščih pa napovedujejo tudi najrazličnejše dogodke, koncerte in druge prireditve.

Fantazima v Kopru

Koper zadnja leta s svojim pestrim prazničnim programom veliko obiskovalcev privabi tudi v zimskem času. Letos se je njihova Fantazima začela s tradicionalnim prižigom praznične osvetlitve mesta na Titovem trgu, odprlo pa se je tudi drsališče ob starem mandraču.

Luči v Kopru FOTO: Šuligoj Boris
Luči v Kopru FOTO: Šuligoj Boris

Na odrih se bodo zvrstila številna odmevna glasbena imena, na silvestrovo bo zbrane v koprski Taverni v novo leto popeljal Jan Plestenjak, ki je tradicionalni božični koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani razprodal že sredi novembra.

Mesto je že žarelo v tisočerih lučeh, zaživele so hiške s praznično gostinsko ponudbo, zelo raznovrsten pa je tudi spremljevalni program za otroke, ki lahko na osrednjem trgu med drugim občudujejo naravno novoletno jelko z novimi okraski.

V Kranju okrasitev v verzih

Kot se za Prešernovo mesto spodobi, je rdeča nit okrasitve svetlobni verzi našega največjega pesnika, in sicer Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo ter Kozarce zase vzdignimo, ki spremljajo obiskovalce na sprehodu po mestu v decembrskem vzdušju. Prešernovi verzi bodo ostali prižgani vse do 8. februarja, slovenskega kulturnega praznika.

Nepogrešljiv del Prešernega decembra sta novoletni smreki: ena krasi Glavni trg, druga stoji pred Prešernovim gledališčem Kranj. Praznične luči so bogatile lesene skulpture v mestu in lesene jaslice v kanjonu Kokre. Tudi vrt gradu Khislstein je odet v pravljično preobleko. Tam je Božičkov stol na voljo vsem, ki si želijo nepozabne praznične fotografije. Osvetlitev je bogatejša kot prejšnja leta, lučke dobivajo poenoteno, hladno belo barvo.

image_alt
Lučke, prazniki in malodušje: kako poskrbeti zase?

image_alt
V Praznični vasici jih je čakalo neprijetno presenečenje. Policisti so obveščeni

Avtorska glasba Novega mesta

Za prižig lučk v Novem mestu je 5. decembra poskrbel Miklavž in odprl 300 kvadratnih metrov veliko drsališče na Glavnem trgu, kjer je poleg kulturnega programa vsak dan adventni sejem z lokalno in praznično kulinariko in gostinsko ponudbo. Zabavni program je v znamenju slovenske avtorske glasbe, predstavile se bodo številne lokalne in regijske kulturne skupine, v tednu med božičem in novim letom pridejo v goste najbolj znana imena, med njimi Nina Pušlar, Manouche in Generator, ki bodo zbrane zabavali na silvestrovo.

Veliko panoramsko kolo v Mariboru

Čarobni Maribor bo v decembrskih dneh ponujal veliko prazničnih vsebin na različnih lokacijah v mestnem jedru. Dogajanje je živahno vse od konca novembra, ko so mestne ulice in trgi zažareli v praznični razsvetljavi in je vrata odprla božična tržnica na Glavnem trgu.

Veliko panoramsko kolo na Glavnem trgu je največja atrakcija v mestu. FOTO: Mp Produkcija/pigac.si
Veliko panoramsko kolo na Glavnem trgu je največja atrakcija v mestu. FOTO: Mp Produkcija/pigac.si

Tam obiskovalce spet navdušuje veliko panoramsko kolo. Na Trgu Leona Štuklja stojijo hišice z gostinsko ponudbo, ki se jim bodo sredi decembra pridružili koncerti priljubljenih glasbenikov in zadnji dan še veliko silvestrovanje. Svoja vrata bo spet odprlo Vilinsko mesto, praznične utrinke štajerske prestolnice bo mogoče ujeti na fototočkah Čarobne galerije.

Naravi prijazen ognjemet v Murski Soboti

V Murski Soboti vabijo, da skozi interaktivni doživljajski park Expano ob Soboškem jezeru vstopite v srce Pomurja. Vrvež čarobnega decembra v središču mesta se je že začel, ob drsališču v Drevoredu Martina Luthra so se odprle tudi stojnice s prazničnimi dobrotami.

Številni dogodki se bodo v tem času zvrstili v Gledališču Park, ob koncertih, predstavah, v otroškem, zabavnem in kulturnem programu pa lahko tudi napišete svoje pismo z dobrimi željami in ga oddate v Božičkov nabiralnik.

Praznični december se bo končal 31. decembra ob 17. uri s silvestrovanjem za otroke, ob 22. uri pa s silvestrovanjem na prostem v središču mesta, tudi z ognjemetom, prijaznim do narave.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije