DOBER TEK

FOTO: Restavracija Sophia, Portorož

Eleganca ambienta na gosta naredi velik vtis in njegova pričakovanja so zato visoka
Fotografija: Njoki, črni tartuf, rumenjak s sipo.
Odpri galerijo
Njoki, črni tartuf, rumenjak s sipo.

Mogočna dvorana, impozantni stebri, ki podpirajo visok strop, Sophia Loren, ki se smehlja s sten ... Vse to na gosta naredi velik vtis in njegova pričakovanja so temu primerno zelo visoka.

Tunov tatar, mangova krema.
Tunov tatar, mangova krema.

Kruh oziroma krušno pecivo je božansko, nanj smo mazali tri vrste masla. Z impresivne vinske karte (takšne so tudi cene) le nekaj vin ponujajo na kozarec, čeprav pravijo, da ob degustacijskih jedilnikih lahko odprejo marsikaj. Da ne bi žep preveč trpel, smo naročili steklenico tipične malvazije, in sicer Kabola letnik 2017, ki je z aromami cvetja in citrusov prijetno osvežila usta. Za pozdrav so nam iz kuhinje poslali blag tunov tatar, ki se je prepletal z eksotično mangovo kremo. Sophijina pomorščakova pojedina se je izkazala za odlično izbiro. Jakobova pokrivača na žaru je v družbi pireja pastinaka in fige v portovcu prinesla nežen okus morja. Tudi brancinov steak z zelenjavno zloženko in omako rdeče pomaranče z medom nas je navdušil. Perfektno pečena riba s hrustljavo kožo in sočnim, kot sneg belim mesom se je ujela z vsemi okusi na krožniku. V istrskem meniju s tarfufi nas ohlajena tartufova juha ni prepričala, zato pa smo peli hvalo njokom s črnim tartufom, tartufato, rumenjakom s sipo in mikrozelenjem. Voljnim in mehkim njokom v zemeljskih aromah je rumenjak dodal mlečnost in še povečal ugodje v ustih. File teletine, pire s tartufi, mlada zelenjava in omaka z modrim pinotom – meso lepo pečeno, zelenjava je obdržala svežino, vse skupaj pa sta podčrtala izvrsten masleni pire in zaokrožen okus tartufov. Razočarala nas je le enaka priloga, mlada zelenjava, na ribjem in mesnem krožniku.


Ohlajena tartufova juha.
Ohlajena tartufova juha.

Pri sladicah so se spet izvrstno izkazali. Sladoled z medom in belim tartufom, kakavov drobljenec, gobice iz meringe so pričarali zamrznjen tartufov gozd. Limonina in limetina krema s krhim testom z ingverjem, bazilikinim sorbetom in kompotom granny smith pa je postregla s prepletom svežine in nežne mlečnosti. Premišljeno in odlično skombinirano, čeprav se na prvi pogled zdi kar preveč komponent na kupu. A ničesar ni bilo preveč, ničesar premalo.

File teletine, krompirjev pire s tartufi, mlada zelenjava, črni tartuf.
File teletine, krompirjev pire s tartufi, mlada zelenjava, črni tartuf.

Če v eni najbolj elegantnih jedilnic nismo začutili ščepca magije, ki bi nas izstrelil med zvezde, smo to našli v iskrivem pogovoru s kuharjem. Domačin Marjo Povšnar svojo ljubezen do rib pokaže tudi na izvrstnih krožnikih. Pri pripravi rib prisega na žar, solni cvet in olje. Vrhunsko surovino rad začuti pod rokami. Vsa filozofija je v resnici zelo preprosta. Dokler uživaš v tem, kar počneš, bodo to izžarevali krožniki, in to bodo začutili tudi gostje. Le da so v celotni kulinarični izkušnji jedi le delček paketa, med drugim je še kako odločilen tudi strokoven servis. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije