VELIKAN

Žrtve trgovinske vojne

Huawei priznava, da potrebuje več časa za zasedbo prvega mesta, Apple je pripravljen na selitev proizvodnje.
Fotografija: Glavni Huaweijev strateg Shao Yang je znižal pričakovanja za letos. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Glavni Huaweijev strateg Shao Yang je znižal pričakovanja za letos. FOTO: Reuters

Huawei bo potreboval še nekaj časa, preden bo dosegel svoj veliki cilj: prehiteti Samsung in postati največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu. Kitajski velikan je v drugem četrtletju lanskega leta prehitel Apple na drugem mestu, izvršni direktor Huaweijeve poslovne skupine za potrošniške izdelke Richard Yu pa je napovedoval, da bodo na prvem mestu do konca leta 2019.

A zdaj se je oglasil Huaweijev glavni strateg Shao Yang, ki je priznal, da bo to verjetno trajalo malce dlje. Čeprav naj bi Huawei še vedno prodal od 500.000 do 600.000 telefonov na dan, je družba znižala pričakovanja zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, ta se je zaostrila z izvršnim ukazom predsednika Donalda Trumpa, ki je ameriškim družbam prepovedal poslovati s podjetji, ki »ogrožajo nacionalno varnost ZDA«, Huawei pa se je takoj znašel na črni listi ministrstva za trgovino.

Čeprav Huawei vztrajno zanika, da bi se njegovi izdelki uporabljali pri vohunjenju, pa je z ZDA menda pripravljen podpisati »sporazum o nevohunjenju«.

A kaj bi se zgodilo, če bi se Kitajska odločila za podobne povračilne ukrepe, saj je na njenem ozemlju lociran velikanski delež svetovne industrije? To se sprašujejo tudi pri Applu, kjer so menda pripravljeni na selitev proizvodnje iz Kitajske.


Kakor so sporočili iz Cupertina, njihov tajvanski partner Hon Hai Precision Industry (Foxconn) izdela četrtino vseh iphonov, kar je dovolj za potrebe ameriškega trga. Izvršni direktor Appla Tim Cook kljub temu ostaja optimist in upa, da Apple ne bo pretirano občutil posledic trgovinske vojne. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije