PO POSKUSU ATENTATA

Znano, v kakšnem stanju je teden dni po streljanju slovaški premier

Njegovo stanje ostaja resno, a stabilno. Premestitev v Bratislavo trenutno ne pride v poštev.
Fotografija: Slovaški minister za obrambo Robert Kalinak je spregovoril o stanju predsednika vlade. FOTO: Claudia Greco Reuters
Odpri galerijo
Slovaški minister za obrambo Robert Kalinak je spregovoril o stanju predsednika vlade. FOTO: Claudia Greco Reuters

Stanje slovaškega premierja Roberta Fica, ki je bil pred tednom dni tarča poskusa atentata, je še vedno resno, vendar stabilno, je danes sporočil podpredsednik vlade v Bratislavi Robert Kalinak. Pojasnil je, da kljub temu prevoz Fica v Bratislavo v tem trenutku ne pride v poštev, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

»Njegovo stanje je bilo zjutraj stabilno,« je po izredni seji sveta za nacionalno varnost dejal Kalinak, a poudaril, da stanje premierja ostaja resno. »Prevoz v tem trenutku zagotovo ne pride v poštev,« je pojasnil in dodal, da bo bolnišnica v Banski Bystrici, kjer se Fico zdravi, najnovejše podatke o njegovem stanju podala pozneje.

image_alt
Podrobnosti o Ficovih poškodbah. Zadet s 4 streli, ena stvar je nerazumljiva

Fico je bil pred tednom dni žrtev poskusa atentata. Moški ga je v kraju Handlova večkrat ustrelil, potem ko se je po srečanju vlade rokoval s privrženci. Hudo ranjenega so nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer so se nekaj časa borili za njegovo življenje.

Sumijo, da ni deloval sam

Po poročanju slovaških medijev je napadalec 71-letni pisatelj in nekdanji varnostnik Juraj Cintula, ki je obtožen poskusa naklepnega umora.

Slovaški notranji minister Matuš Šutaj Eštok je v ponedeljek opozoril, da organi pregona ne izključujejo možnosti, da napadalec ni deloval sam. Po njegovih besedah sum podpira več indicev, med drugim dejstvo, da je bila vsebina na storilčevem profilu na Facebooku izbrisana, ko je bil ta že v pridržanju.

image_alt
Strokovnjak za varovanje po streljanju na premierja: Možje v črnem so močni, a niso vsemogočni

Slovaški svet za medijske storitve je v torek sporočil, da jih je podjetje Meta, ki ima v lasti Facebook, obvestilo, da so osumljenčev račun izbrisali, domnevno že na dan napada. Vendar pa je Kalinak izpostavil, da je do manipulacije računa storilca prišlo kmalu po aretaciji oz. še preden je Meta posredovala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minuli teden je okrožno tožilstvo v Banski Bystrici začelo tudi kazensko preiskavo zaradi uhajanja in objave podatkov iz Ficove zdravstvene dokumentacije, še navaja Tasr.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije