TO BODO PREPUSTILI MEDNARODNEMU SODIŠČU

Zelenski zanikal domnevni ukrajinski napad na Putina

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je pozval k »odstranitvi« ukrajinskega predsednika.
Fotografija: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. FOTO: Staff Reuters
Odpri galerijo
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. FOTO: Staff Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zavrnil obtožbe Moskve, da za domnevnim napadom z droni na Kremelj stoji Ukrajina, ki da je skušala izvesti atentat na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Do navedb Moskve je skeptičen tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je menil, da jih ni mogoče potrditi.

»Ne napadamo niti Putina niti Moskve, to bomo prepustili mednarodnemu sodišču. Mi se borimo na lastnem ozemlju in branimo svoje vasi in mesta,« je dejal Zelenski na novinarski konferenci v Helsinkih, kjer se je udeležil srečanja voditeljev petih nordijskih držav.

image_alt
Šok v Kremlju: Ukrajinci z droni poskušali likvidirati Putina? (VIDEO)

Moskva si je napad po njegovih besedah izmislila, ker Rusija izgublja vojno, ki jo je začela pred več kot 14 meseci. Kremelj skuša na ta način motivirati svoje vojake, je dejal Zelenski.

Priprava na obsežen napad

Vpletenost Kijeva v domnevni napad z brezpilotnimi letali na Kremelj je že pred tem zanikal tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Kot je dejal, Ukrajina »nima nič« z njim, pri čemer je menil, da je Moskva napad »zrežirala« kot pripravo na obsežen napad na Ukrajino.

O verodostojnosti ruskih poročil o napadu dvomi tudi državni sekretar ZDA Blinken. »Videl sem poročila. Ne morem jih potrditi, preprosto ne vemo,« je dejal  v Washingtonu. Vse, kar pride iz Kremlja, je treba po njegovem jemati »s precej rezerve«.

Rusija je  sporočila, da je v torek zvečer sestrelila dva ukrajinska brezpilotna letalnika, ki naj bi poskušala napasti Kremelj, ter Kijev obtožila poskusa atentata na predsednika Vladimirja Putina.

Pozval k »odstranitvi« ukrajinskega predsednika

Na družbenih omrežjih se je ponoči pojavil posnetek, ki prikazuje majhen oblak dima v bližini Kremlja. Kasneje je zakrožil še posnetek, ki naj bi prikazoval trenutek uničenja dronov s strani ruske protizračne obrambe. Teh posnetkov za zdaj ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost. FOTO: Sputnik Reuters Pictures
Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost. FOTO: Sputnik Reuters Pictures

Moskva je medtem v zvezi z napadom sprožila preiskavo terorizma. »Ruski preiskovalni odbor je odprl kazenski primer o terorizmu v zvezi s poskusom napada na rezidenco ruskega predsednika v Kremlju,« so sporočili iz odbora, ki preiskuje večja kazniva dejanja.

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je pozval k »odstranitvi« ukrajinskega predsednika. »Po sredinem terorističnem napadu ni več druge možnosti razen fizične odstranitve Zelenskega in njegove klike,« je na Telegramu zapisal Medvedjev, sicer podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost, ki je znan po svojih srboritih izjavah.

Preberite še:

image_alt
Posebno poročilo »Kako je Putin začel sovražiti Ukrajino«: za vse je kriv ta človek

image_alt
Putinovi pristaši šokirali: eden bi raketiral sodišče, drugi začel jedrski napad (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije