VOJNA V UKRAJINI

Zelenski razkril število ubitih vojakov: »Ne 300.000 ali 150.000 ali kar koli že trdita Putin in njegov lažnivi krog.«

Gre za prvo javno navedbo števila ukrajinskih žrtev od leta 2022.
Fotografija: V vojni je umrlo 31.000 ukrajinskih vojakov, je povedal  ukrajinski predsednik. FOTO: Roman Pilipey Afp
Odpri galerijo
V vojni je umrlo 31.000 ukrajinskih vojakov, je povedal  ukrajinski predsednik. FOTO: Roman Pilipey Afp

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je danes, dan po drugi obletnici začetka ruske invazije na njegovo državo, sporočil, da je bilo v tem času ubitih 31.000 ukrajinskih vojakov. Gre za prvo javno navedbo števila ukrajinskih žrtev od leta 2022. Zelenski je sporočil, da je od pomoči Zahoda odvisno, koliko  žrtev bo še imela Ukrajina.

image_alt
Bolj jasnega sporočila Putinu ne bi mogli poslati: na gnoj postavili okrvavljeno rusko zastavo (VIDEO)

»V tej vojni je umrlo 31.000 ukrajinskih vojakov. Ne 300.000 ali 150.000 ali karkoli že trdita Putin in njegov lažnivi krog,« je na novinarski konferenci v Kijevu povedal Zelenski in se obregnil ob ocene, ki da prihajajo iz tabora ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Poudaril je, da je vsaka žrtev za Ukrajino velika izguba

Zelenski je državam partnericam na Zahodu sporočil, da sta končni razplet vojne in število žrtev odvisna od njihove podpore. Komentiral je tudi zamude pri odobritvi vojaške pomoči ZDA, ki je največja podpornica Kijeva. Kot je povedal, verjame, da bo kongres v Washingtonu pomoč vendarle potrdil.

image_alt
To je poudaril Golob ob drugi obletnici vojne v Ukrajini

Ukrajina in Rusija sta leta 2022 prenehali poročati o smrtnih žrtvah med vojaki. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je o vojaških izgubah zadnjič poročal septembra 2022, ko je izjavil, da je bilo ubitih 5937 ruskih vojakov. Kijev pa je avgusta 2022 poročal o 9000 mrtvih ukrajinskih vojakih. Vse ocene od takrat dalje podajajo predvsem tuje obveščevalne službe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije