TURČIJA ODPRLA VRATA

Zaskrbljenost narašča, Evropa trepeta pred novim begunskim valom

Objavljeno 01. marec 2020 11.04 | Posodobljeno 01. marec 2020 11.22 | Piše: STA, T. V.

Grčija je blokirala vstop okoli 10.000 migrantom.

Po napovedi Turčije o odprtju vrat so se številni migranti podali proti meji z Grčijo in Bolgarijo. FOTO: Reuters
Potem ko je Turčija potrdila, da ne bodo več zadrževali migrantov, ki si želijo v Evropo (turški predsednik Erdogan je dejal, da so odprli vrata v Evropo), je turški notranji minister Sulejman Sojlu tvitnil, da je doslej proti Evropi čez provinco Edirne na meji z Grčijo in Bolgarijo krenilo več kot 76.358 migrantov. »Odprli smo vrata. Begunci lahko ostanejo v Turčiji ali pa odidejo.«

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila zaskrbljenost nad dogajanjem. »EU in Evropski svet pozorno in z zaskrbljenostjo spremljata razmere na zunanjih mejah EU s Turčijo,« je v soboto zvečer tvitnila von der Leynova. Kot je dodala, sta s predsednikom sveta Charlesom Michelom v stalnih stikih s predsednikoma vlad Grčije in Bolgarije, Kiriakosom Micotakisom in Bojkom Borisovom. »Naša glavna prioriteta je ta trenutek polna podpora Grčiji in Bolgariji. Pripravljeni smo jima zagotoviti dodatno podporo, vključno s Frontexom na kopenski meji.«

Medtem ko podatka, ki ga je navedel, za zdaj drugi viri še niso potrdili, je Mednarodna organizacija za migracije (IOM) v soboto zvečer sporočila, da se je vzdolž turško-grške meje zbralo okoli 13.000 migrantov. Grčija je opozorila, da ne bodo dovolili vstopa v državo migrantom, ki bodo mejo prečkali nezakonito. Od sobote je Grčija na meji blokirala skoraj 10.000 migrantov.

Avstrija napovedala zaščito svoje meje 

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je zaradi grozečega vala migrantov napovedal, da bo Avstrija zaščitila svoje meje, če varovanje zunanjih meja EU ne bo uspešno. »Razmere iz leta 2015 se ne smejo ponoviti.« Avstrija je po njegovih besedah pripravljena v države na zunanjih mejah napotiti dodatne policiste, pri čemer mora biti cilj, da se migrante ustavi na zunanjih mejah EU.

Ankara se je za odprtje poti proti Evropi za migrante odločila, potem ko je bilo v Siriji v četrtek ubitih 33 turških vojakov. V Turčiji je skupaj kar okoli 3,6 milijona beguncev iz Sirije, kar pomeni okoli štiri odstotke celotnega prebivalstva Turčije.

Predsednik Evropskega sveta Michel je v soboto po telefonu govoril z Erdoganom in izrazil pripravljenost EU, da okrepi podporo Turčiji za spopadanje z migrantsko krizo. Erdogan je v preteklosti že večkrat zagrozil, da bo sirskim beguncem odprl meje z Evropo, če ne bo pridobil zadostne podpore mednarodne skupnosti.
Deli s prijatelji