Najmanj 18.000 migrantov krenilo proti Evropi

Turški predsednik Erdogan je potrdil, da je je odprl vrata beguncem v EU.
Fotografija: Bomo v Sloveniji spremljali podobne prezore kot na vrhuncu migrantske krize leta 2015? FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Bomo v Sloveniji spremljali podobne prezore kot na vrhuncu migrantske krize leta 2015? FOTO: Blaž Samec, Delo

Po veliki migrantski krizi v Evropi leta 2015 je EU dosegla dogovor s Turčijo, da ta beguncev in migrantov ne bo več spuščala naprej. Dogovora pa se Turčija, ki se je zapletla v vojaški spopad v Idlibu v Siriji s silami tamkajšnjega predsednika Bašarja al Asada, ne drži več. Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan je potrdil, da bo njegova država meje proti Evropi pustila odprte za migrante, ob tem pa je EU obtožil, da ne pomaga dovolj Ankari glede vprašanja beguncev in migrantov.

»Ne bomo zaprli vrat,« je napovedal Erdogan in dodal, da je okoli 18.000 beguncev in migrantov že v petek krenilo proti Evropi, potem ko je predstavnik turške vlade v četrtek za tuje agencije napovedal spremembo politike oziroma da turški policisti in cariniki ne bodo več skušali zaustaviti množic beguncev in migrantov na poti v EU. Danes bi se lahko število migrantov, ki so krenili na pot, lahko doseglo že 30.000.

Grčija pa je sporočila, da bo zaščitila svoje meje, potem ko so migranti skušali vstopiti v to državo. Tudi Bolgarija, druga članica EU, na katero meji Turčija, je že v petek okrepila nadzor na meji s Turčijo. Iz Sofije so sporočili, da so pripravljeni na mejo po potrebi poslati 1000 vojakov.

Erdogan je o tem, da Turčija ne zdrži pritiska migrantov, po telefonu obvestil tudi madžarskega premierja Viktorja Orbana. Orban je po pogovoru sklical srečanje z nekaterimi ministri, pristojnimi za varnost, ki so odločili, da mora Madžarska okrepiti nadzor svojih meja, še posebno pozornost pa posvetiti razvoju dogodkov na balkanski migrantski poti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije