ZA ZBIRATELJE

Za najstarejše kavbojke 114 tisočakov

Razprave, ali gre za predhodnice ikoničnih levisk. Nosil jih je potnik z Zlate ladje leta 1857.
Fotografija: Kdo ve, morda so navdihnile Levija Straussa!
Odpri galerijo
Kdo ve, morda so navdihnile Levija Straussa!

Čeprav so skoraj dve desetletji starejše od znamenitih levisk, mnogi menijo, da so bile ravno te kavbojke navdih za najslovitejšega proizvajalca praktičnih in danes nadvse priljubljenih hlač. Na dražbi so prodali uradno najstarejše ohranjene kavbojke na svetu, zdaj so tudi najdražje: strastni zbiratelj je zanje namreč odštel neverjetnih 114 tisočakov.

Kot zastava na Luni

Odkrili so jih na ladijski razbitini leta 1988 ob obali Severne Karoline: na SS Central America ali Zlati ladji je očitno potoval tudi ljubitelj kavbojk, najverjetneje pa je šlo za delavca v rudniku, ki je v ZDA odplul v dobi zlate mrzlice; hlače so odkrili v zaboju v eni od kabin. Poleg njih so prodajali še približno 270 spominkov z nesrečne ladje, ki je na svojo zadnjo plovbo iz Paname proti New Yorku krenila leta 1857. Dolga je bila 85 metrov in težka 21 ton, v viharju, ki jo je hudo poškodoval in potisnil na dno morja, pa je umrlo 425 od skupno 578 članov posadke.

Te kavbojke so tako pomembne kot zastava na Luni. So pomemben delček zgodovine, saj starejših od njih ni, so k nakupu spodbujali pri dražbeni hiši in očitno prepričali vsaj enega gorečega zbiratelja. Kavbojke bele barve imajo pet gumbov in še dodatno vrsto odprtin za gumbe, a niso iz denima, temveč iz lažje tkanine; so pa po slogu nadvse podobne ikoničnim leviskam, ki so pod taktirko Levija Straussa luč sveta ugledale v San Franciscu, šele 16 let po brodolomu Zlate ladje, komentirajo strokovnjaki.

Za ključe od kabine, kjer so hranili zlato, je bilo veliko zanimanja. FOTOGRAFIJI: Twitter
Za ključe od kabine, kjer so hranili zlato, je bilo veliko zanimanja. FOTOGRAFIJI: Twitter
Na dražbi so bili zelo zaželeni tudi ključi kabine, v kateri so hranili zlato bero, iztržili so dobrih sto tisočakov, pištola colt je šla za 30 tisočakov. Skupen dražbeni izkupiček je bil skoraj milijon, družba, ki ima v lasti razbitino in njeno vsebino, pa za februar napoveduje novo dražbo s spominki s te pomembne časovne kapsule.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije