PREOBREMENJENOST

VIDEO: Ena najlepših hrvaških plaž pred katastrofo: polno smeti, fekalije v morju ...

Najbolj poznana jadranska divja peščena plaža ne more več gostiti toliko kopalcev.
Fotografija: Sakarun je najbolj poznana jadranska divja peščena plaža. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Sakarun je najbolj poznana jadranska divja peščena plaža. FOTO: Wikipedia

VELI RAT – Plaža Sakarun velja za prekrasno uvalo in je med najlepšimi plažami na južni strani Dugega otoka. V želji, da bi jo vsaj enkrat videli, ta divja plaža iz leto v leto gosti vse več kopalcev. Njena popularnost tako že ogroža njene naravne lepote in ji grozi ekološka katastrofa. Gosti, ki bivajo v bližini, se po poročanju hrvaškega portala Jutarnje vesti opravičeno pritožujejo, da je Sakarun poln smeti, da ima premalo javnih stranišč, da je plaža premalokrat očiščena in da turistične ladje in jahte čistijo svoja stranišča v bližini plaže.

Tako lepa, a tako umazana

Uradniki so prepričani, da bo Sakarun ostal med »najlepšimi uvalami na svetu« le, če bo tam hkrati največ 500 kopalcev. Pogosto pa se zgodi, da jih je tudi do štirikrat več. »Pred nami je boj za vrnitev ekološkega ravnotežja v Sakarunu,« je povedal tamkajšnji župan Zoran Morović.


V Sakarunu imajo tudi predlog, kako zmanjšati število obiskovalcev. Eden od predlogov je, da bi zmanjšali število turističnih ladij s pet na tri in povečali ceno za letni vstop turističnih ladij, ki je trenutno 7000 kun.

Zaradi sakarunskega problema naj bi se domačini tudi naučili molčati o svojih lepih in še lepših uvalah. Ne želijo si namreč, da bi ekološka katastrofa, ki jo povzročajo turisti, doletela še druge naravne lepote Hrvaške.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije