MONGOLIJA

Več kot 600 otrok padlo s konja

V dirkah po stepah sodelujejo malčki, dva sta umrla, veliko je ranjenih. Na nevarnem tekmovanju svojim nomadskim družinam priborijo čast.
Fotografija: Zdaj so bolj previdni, komu dovolijo tekmovati. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zdaj so bolj previdni, komu dovolijo tekmovati. FOTO: Reuters

V Mongoliji poteka tradicionalni festival Naadam, ki navdušuje domačine in turiste s svojimi živobarvnimi oblačili in napetimi dirkami po stepi. Verjetno najbolj priljubljena je 24-kilometrska dirka, v kateri tekmujejo številni mladi jahači. Malčki spodbujajo živali v dir in s tem priborijo čast svojim nomadskim družinam. Gre za enega najbolj odmevnih dogodkov v tej oddaljeni azijski deželi, ki pa je zadnje čase pod vse ostrejšimi kritikami javnosti, saj so otroci, ki se merijo v teh nevarnih dirkah, izjemno mladi. Lani so postavili mejo sedem let, a so jo le s težavo izvajali. Ne nazadnje je sodelovalo približno 10.500 otrok, ki so se merili v 394 dirkah po državi. Več kot 600 jih je padlo s konja, 169 je bilo ranjenih, dva sta celo umrla. Med ranjenci so bili tudi petletniki. »Študije kažejo, da tovrstne dirke kršijo pravico otrok do preživetja, izobrazbe in varnosti,« je povedala Tsolmon Enkhbat iz dobrodelne organizacije Rešimo otroke Mongolije. »Ne obstaja pravna osnova, da bi kaznovali kršitelje.«

Vsako leto se pomeri na tisoče otrok. FOTO: Reuters
Vsako leto se pomeri na tisoče otrok. FOTO: Reuters


Kljub temu se stvari obračajo na bolje, saj so začeli bolj pozorno preverjati in registrirati tekmovalce. Tsolmon poudarja, da dirk ne želi preprečiti, temveč jih narediti varnejše. Starostno mejo nameravajo dvigniti na devet let in prepovedati zimske in pomladanske dirke, ko so razmere najbolj nevarne. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije