ŠVICARSKA GARDA

V Vatikanu iščejo mlade, zdrave in visoke katoličane (FOTO)

Švicarska garda, katere glavna naloga je varovanje papeža in 108 hektarov velikega Vatikana, trenutno šteje 110 pripadnikov.
Fotografija: Švicarska garda. FOTO: Max Rossi, Reuters Pictures
Odpri galerijo
Švicarska garda. FOTO: Max Rossi, Reuters Pictures

Švicarska garda v Vatikanu, najmanjša vojska na svetu, se bo pred jubilejnim letom 2025 nekoliko povečala. Zato išče nove člane – mlade, zdrave in visoke katoličane iz Švice.

Povečanje za skoraj 23 odstotkov

Švicarska garda, elitna in pisano oblečena enota, katere glavna naloga je varovanje papeža in 108 hektarov velikega Vatikana, trenutno šteje 110 pripadnikov. Pred jubilejnim letom 2025, ko naj bi Vatikan obiskalo več milijonov romarjev, namerava število pripadnikov povečati za 25 na 135 oz. za skoraj 23 odstotkov.

Na razpis za gardiste se lahko prijavijo neporočeni moški iz Švice, stari od 19 do 31 let. Biti morajo katoličani, dobrega zdravja, z brezhibnim ugledom, visoki najmanj 1,74 metra. Imeti morajo končano osnovno usposabljanje v švicarski vojski. Poročijo se lahko šele po petih letih služenja v švicarski gardi.

Bodo zaposlovali tudi ženske? 

Za pomoč kandidatom je švicarska garda odprla nov medijski urad v Švici. Ta bo usklajeval tudi delo obstoječega urada za zaposlovanje v Švici, fundacij, povezanih s švicarsko gardo, in njenih nekdanjih pripadnikov, so sporočili v četrtek.

Garda, katere glavna naloga je varovanje papeža, od ustanovitve leta 1506 zaposluje izključno moške, a bi se to lahko spremenilo. Nova vojašnica švicarske garde v Vatikanu, ki naj bi jo začeli graditi leta 2026, bo zgrajena tako, da bo lahko sprejela tudi ženske, če jim bodo papež Frančišek ali njegovi nasledniki to dovolili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije