AFGANISTAN

V Kabulu spet eksplozija, ZDA izvedle zračni napad

Odjeknila je eksplozija v bližini letališča.
Fotografija: Znova je odjeknila eksplozija v bližini letališča. FOTO: Pool Reuters
Odpri galerijo
Znova je odjeknila eksplozija v bližini letališča. FOTO: Pool Reuters

V bližini kabulskega letališča, kjer na odhod iz Afganistana čaka še več tisoč ljudi, naj bi danes odjeknila eksplozija. Predstavnik ministrstva za zdravje je potrdil, da je na območju prišlo do eksplozije. Šlo naj bi za raketo, ki je zadela hišo.

image_alt
ZDA že vračajo udarec: Prvi znaki kažejo, da smo ubili tarčo


O novi eksploziji poročajo po tistem, ko je Afganistan v četrtek pretresel samomorilski napad skrajne skupine Islamska država na letališču v Kabulu. Po nekaterih podatkih je zahteval 170 smrtnih žrtev, med njimi so bili številni Afganistanci.

Ameriški predsednik Joe Biden je v soboto posvaril, da ameriški vojaški poveljniki verjamejo, da je nov teroristični napad na kabulsko letališče »zelo verjeten v prihodnjih 24 do 36 urah«. Ameriško veleposlaništvo v Kabulu je zato svoje državljane pozvalo, naj zapustijo letališče.

image_alt
Po napadu Biden zagrozil: Izsledili vas bomo in plačali boste


Za zdaj še ni jasno, ali je eksplozija povezana z današnjim napadom ZDA, ki so v Kabulu danes izvedle zračni napad z dronom na domnevne člane skrajne Islamske države (IS) v Afganistanu, da bi odvrnile »neposredno grožnjo« teroristov na kabulskem letališču, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po ameriških navedbah je bila operacija, v okviru katere so iz brezpilotnega letala izstrelili raketo, usmerjena proti samomorilskemu napadalcu v vozilu, ki je nameraval izvesti napad na letališču v Kabulu, je poročal britanski BBC. »Ameriške vojaške sile so danes izvedle samoobrambni zračni napad /.../ na vozilo v Kabulu, s čimer so odpravile neposredno grožnjo lokalne skupine Islamske države,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik ameriškega glavnega poveljstva Bill Urban. »Prepričani smo, da smo zadeli cilj, ki smo ga želeli,« je še dejal.

Po prvih informacijah napad ni zahteval žrtev. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije