AFGANISTAN

ZDA že vračajo udarec: Prvi znaki kažejo, da smo ubili tarčo

Z brezpilotnimi letali so napadli Islamsko državo.
Fotografija: V napadu je umrlo tudi 13 ameriških vojakov. FOTO: Us Marines, Via Reuters
Odpri galerijo
V napadu je umrlo tudi 13 ameriških vojakov. FOTO: Us Marines, Via Reuters

ZDA so na vzhodu Afganistana z brezpilotnimi letali izvedle napad na enega od načrtovalcev napadov skupine Islamska država, ki je prevzela odgovornost za četrtkovo smrtonosno eksplozijo na letališču v Kabulu, je v petek zvečer sporočila ameriška vojska.

Napad z brezpilotnimi letali je ameriška vojska izvedla v provinci Nangarhar vzhodno od Kabula v bližini meje s Pakistanom, je potrdil tiskovni predstavnik ameriškega glavnega poveljstva Bill Urban. »Prvi znaki kažejo, da smo ubili tarčo,« je dejal. Kot je dodal, podatkov o civilnih žrtvah ni.

image_alt
Po napadu Biden zagrozil: Izsledili vas bomo in plačali boste


Ameriško veleposlaništvo v Afganistanu je davi ameriškim državljanom v Kabulu izdalo novo varnostno opozorilo. Vsi ameriški državljani na vhodih in območju ob letališču naj od tam zaradi varnostne grožnje nemudoma odidejo, so pozvali. Talibani trdijo, da so prevzeli nadzor nad delom letališča v Kabulu, vendar ZDA zatrjujejo, da letališče še vedno nadzoruje ameriška vojska, poroča britanski BBC.

Na letališču v Kabulu je po poročanju tujih agencij še približno pet tisoč ameriških vojakov, ki pomagajo pri evakuaciji ameriških in drugih tujih državljanov ter ogroženih Afganistancev iz države. Evakuacija naj bi se končala do torka, ko se izteče rok za umik ameriških enot iz Afganistana.

image_alt
Kdo je zakrivil teroristični napad? Talibani ga obsojajo


Odgovornost za samomorilski napad na letališču v Kabulu je prevzela skrajna skupina Islamska država oziroma njena podružnica v Afganistanu. V napadu je bilo po ameriških podatkih ubitih najmanj 85 ljudi, med njimi tudi 13 ameriških vojakov. Po nekaterih poročilih pa je bilo ubitih celo 170 ljudi. Ameriški predsednik Joe Biden je po napadu opozoril, da si bo prizadeval za maščevanje.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas