ODZIV

Užaljeni Hrvati obtožujejo: Slovenija razpihuje ksenofobijo in nestrpnost

Zbodlo jih je pisanje komentatorjev v slovenskih medijih.
Fotografija: Slovenija po pisanju Večernjega lista lobira proti Hrvaški. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Slovenija po pisanju Večernjega lista lobira proti Hrvaški. FOTO: Reuters

ZAGREB – Hrvaški Večernji list v komentarju na svoji drugi strani piše, da je ob letošnji proslavi Nevihte, operacije, s katero so med vojno Hrvati osvobodili velik del države, slišati »kvalifikacije«, ki so del »agende omalovaževanja Hrvaške« in ki vsako let tak čas prihajajo iz Srbije, letos pa tudi iz Slovenije.
 
Pri tem se Večernji list sklicuje na komentar v ponedeljkovem Delu o Hrvaški kot vzoru v EU, kar je med obiskom v Zagrebu izjavila nova predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Neformalni glas vladajočih? 

»Komentarji v največjih in najuglednejših časnikih, Delu in Večeru, so daleč od običajne kritike in mejijo na ksenofobijo ali pa so že prešli njeno mejo in namerno podpihujejo nestrpnost. Ali pa je to pravzaprav neformalni glas ali odmev vladajočih, ki v uradnih izjavah prikazujejo Hrvaško kot neverodostojno, zlonamerno državo, ki ne spoštuje vladavine prava, ki je na prevarantski način 'zavzela' del Slovenije z nespoštovanjem arbitraže in ki ji je uspelo pridobiti staro Evropsko komisijo na svojo stran, zdaj pa ji gre z novo šefico komisije spet na roko,« še piše hrvaški časnik.

Slovenija lobira

»Vpliv slovenske diplomacije v Evropski komisiji ni tako velik, kot je bil pred nekaj leti, ampak obstaja. Komisija je res neuradno sporočila Hrvaški, da izpolnjuje pogoje za schengen, vendar pa ni še nič dokončnega: Slovenija še kako lobira, da Evropska komisija septembra ne bi uradno prižgala zelene luči,« piše Večernji list. Po mnenju časnika retorika Hrvaške proti Sloveniji tako v politiki kot tudi v uveljavljenih medijih ni bila nikoli na ravni žalitev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije