Umrl najstarejši moški na svetu

Čez par dni bi Japonec Čitecu Vatanabe praznoval 113 let. Na prestolu je bil zelo kratek čas, zdaj je najstarejši Britanec.
Fotografija: Pred dvema tednoma so mu uradno podelili naziv. FOTOGRAFIJI: Reuters
Odpri galerijo
Pred dvema tednoma so mu uradno podelili naziv. FOTOGRAFIJI: Reuters

Le 14 dni po tem, ko je tudi uradno prevzel krono najstarejšega moškega, se je poslovil od sveta. Čitecu Vatanabe je umrl le 13 dni pred svojim 113. rojstnim dnem; 12. februarja pa so mu pri Guinnessu podelili certifikat. Za vedno je zaspal v domu za starejše občane v mestu Nigata severno od Tokia, kjer je živel zadnja leta.

Smisel za humor je dragocena sestavina.
Smisel za humor je dragocena sestavina.
Na prestolu najstarejšega je nasledil Nemca Gustava Gernetha, ki je umrl oktobra lani, le teden dni po svojem 114. rojstnem dnevu, Vatanabeja pa bo zdaj nasledil Britanec Robert Weighton, ki šteje dobrih 111 let. Japonec je slovel kot izjemno duhovit možakar, vedno je znal nasmejati prijazno osebje doma, prav smisel za humor pa je bil po njegovem mnenju ključna sestavina recepta za dolgo življenje; pa še, ne smeš se jeziti in preveč skrbeti, je rad poudarjal Čitecu, ki je še pred šestimi leti živel s svojim sinom in njegovo družino, v dom za ostarele pa se je preselil, potem ko je prebolel zahtevno gripo, ki ga je za dolgo priklenila na posteljo in dodobra izčrpala.


Rodil se je 5. marca 1907 v vasi Uragavara kot najstarejši od osmih otrok. Izšolal se je za agronoma in vrsto let delal v predelavi sladkornega trsa. Osemnajst let je živel na Tajvanu, tam se je tudi poročil z Micue, v zakonu se jima je rodilo pet otrok, sledilo pa je še 12 vnukov, 16 pravnukov in en prapravnuk. Leta 1944 se je pridružil vojski, pozneje pa se je zaposlil v kmetijskem uradu, kjer je delal do upokojitve. Tudi doma je prideloval vrtnine za družino, njegov konjiček in velika ljubezen pa je bilo gojenje bonsajev, s katerimi se je rad pohvalil tudi na razstavah.


Najljubša pregreha? Puding in sladoled, nedvomno, je rad zaupal Čitecu, ki pa je kalorije obvladoval z redno telovadbo (vse do lanskega leta!), možgane pa uril z matematičnimi nalogami. Naslov najstarejšega moškega na svetu bo zdaj romal na Otok, na Japonskem pa ostaja naziv najstarejše ženske; Kane Tanaka jih šteje že 117 let in je tako najstarejši človek na svetu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije