NEKDANJI PREDSEDNIK

Umrl je Jacques Chirac

Francoski politik se je poslovil v krogu družine. Kariero mu je omadeževala korupcija.
Fotografija:
Odpri galerijo

PARIZ – Čeprav so ga pred leti obsodili korupcije, je v francoski družbi ohranil status izjemno priljubljenega predsednika. V 87. letu je mirno in v krogu svoje družine umrl nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac, ki je bil na čelu svoje države dva zaporedna mandata, med letoma 1995 in 2007.

Smrt je potrdil Chiracov zet Frederic Salat-Baroux, za pokojnim nekdanjim predsednikom pa žalujejo še njegova žena Bernardette, hči Claude z družino ter Anh Dao Traxel, vietnamska begunka, ki sta ji zakonca 1979. odprla vrata in jo sprejela v svojo družino. Traxelova je poročena s policistom in ima štiri otroke, vsi so Chiracu pravili dedek. Zakonca sta imela še eno hčer Laurence, ki pa je umrla pred tremi leti.


Chirac se je po upokojitvi umaknil iz javnega in političnega življenja, ki je bilo resnično dolgo in pestro. V vlogi predsednika je dosegel pomembno spremembo, ko je skrajšal mandat s sedmih let na pet, največji pečat pa je pustil z nasprotovanjem ameriški invaziji na Irak. Dvakrat je bil tudi premier, kar 18 let pa je služil kot župan Pariza. Prav ta položaj mu je nekoliko okrnil ugled: leta 2011 si je naprtil tožbo zaradi korupcije, saj je med županovanjem uredil 28 navideznih zaposlitev in tako omogočil nezakonito financiranje svoje konservativne stranke. Obsodili so ga na dve leti pogojne kazni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije