POŠKODBE IN SMRTI

Ubijalske elektronske cigarete

Objavljeno 18. september 2019 17.05 | Posodobljeno 18. september 2019 17.19 | Piše: Veso Stojanov

Po seriji poškodb pljuč zaradi vapanja se Američani obračajo proti elektronskim cigaretam.

Mož med kajenjem elektronske cigarete
V Združenih državah Amerike, kjer so že pred desetletji začeli intenzivno vojno proti cigaretam in kajenju – postopoma so prepovedovali kajenje v javnih prostorih pa v restavracijah, nato še v barih, parkih, nazadnje še na pločnikih v nekaterih mestih –, so se zdaj, ko so dodobra izkoreninili klasično kajenje, spravili še na elektronske cigarete. Minuli teden je demokratska guvernerka zvezne države Michigan Gretchen Whitmer prepovedala klasično in internetno prodajo elektronskih cigaret, češ da proizvajalci tekočin zanje načrtno uporabljajo sladkobne okuse samo zato, da mlade navlečejo na nikotin.
image
REUTERS Polnjenje elektronske cigarete s tekočino za vapanje FOTOGRAFIJE: REUTERS

Prepoved v Michiganu, ki ji bodo najverjetneje kmalu sledile tudi druge zvezne države, je posledica novih razkritij ameriškega Centra za preprečevanje bolezni (CDC). Minuli petek so izdali poročilo, v katerem ugotavljajo, da so v 33 zveznih državah samo to pomlad in poletje zabeležili 450 bolezenskih primerov, ki jih povezujejo s kajenjem elektronskih cigaret, od tega je pet ljudi že umrlo. Nekateri ameriški mediji že govorijo o pravi epidemiji, v CDC pa tega še ne označujejo tako. »Dokler raziskave o posledicah kajenja elektronskih cigaret še potekajo, priporočamo ljudem, naj se vzdržijo kajenja,« je v petek opozarjala Dana Meaney-Delman iz CDC.

Iskanje krivca

Kot enega najpomembnejši vzrokov za porast pljučnih bolezni v ZDA strokovnjaki iz CDC sumijo kemične sestavine v tekočinah, ki jih za vapanje, kot se je že udomačil izraz za kajenje elektronskih cigaret, uporabljajo kadilci. Strokovnjaki so analizirali več kot sto tekočin​ za vapanje, a še ne morejo pokazati na glavnega krivca, ki bi ga lahko povezali z boleznimi. Zdravstveno ministrstvo New Yorka je prav tako minuli teden poročalo, da se njihovi preiskovalci osredotočajo na acetat vitamina E v nekaterih tekočinah, kajti prav pri nekaterih od 34 pacientov, ki imajo v državi New York poškodbe pljuč, preiskave kažejo, da so kadili elektronske cigarete s tekočinami, ki so vsebovale to snov. Zdravnica Meaney-Delmanova iz CDC opozarja na preuranjene sklepe in pravi, da gre verjetno za vplive različnih kemičnih spojin v tekočinah.

Opozorila slovenskega NIJZ

Slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje je že leta 2016 opozarjal na nevarnosti vapanja. Med drugim so v sporočilu zapisali: "Elektronske cigarete vsebujejo za zdravje škodljive snovi, varnost njihove dolgoročne uporabe ni znana, zato ne moremo trditi, da so varne za zdravje. Ena od glavnih sestavin tekočine in aerosola elektronskih cigaret je nikotin. Ta lahko uporabnika zasvoji in ima škodljive učinke na zdravje. Med nosečnostjo lahko privede do prezgodnjega poroda in mrtvorojenosti ter je verjetno glavni posrednik škodljivih učinkov na razvoj pljuč pri še nerojenem otroku. Ima škodljive učinke na razvoj možganov pri še nerojenem otroku in mladostniku ter lahko privede do trajnih škodljivih vplivov na kognitivne (miselne) sposobnosti. Zaužitje večje količine nikotina naenkrat je lahko vzrok zastrupitve in tudi smrti.
Med glavnimi sestavinami tekočine in aerosola so tudi vlažilci in arome. Učinki dolgotrajnega vdihavanja vlažilcev ali arom na zdravje niso znani. Znano pa je, da vlažilca, ki ju vsebujejo elektronske cigarete, pri kratkotrajni uporabi lahko dražita oči in dihala, predvsem pri občutljivih posameznikih ali tistih z boleznimi dihal.
V tekočini in aerosolu elektronskih cigaret so našli tudi rakotvorne, dražilne in strupene snovi, njihova vsebnost je v različnih elektronskih cigaretah različna. V primerjavi s tobačnim dimom je koncentracija teh snovi v aerosolu elektronskih cigaret večinoma nižja (2–4, 7–10). Najverjetneje povprečna elektronska cigareta privede do izpostavljenosti nižjim ravnem strupenih snovi kot običajne cigarete, obseg zmanjšanja tveganja za zdravje pa ni znan (5). Ne glede na nizke koncentracije teh snovi pa gre pri uporabnikih elektronskih cigaret za dolgotrajno in ponavljajočo se izpostavljenost, zato nizke ravni teh snovi ne zagotavljajo zaščite za zdravje.
Aerosol elektronskih cigaret tako kot tobačni dim vsebuje tudi različne delce, ki prav tako škodujejo zdravju. Aerosol elektronskih cigaret vsebuje podobno število in velikost delcev kot tobačni dim."

Prva žrtev elektronskih cigaret je bila sicer več kot trideset let stara ženska iz ameriške zvezne države Illinois. Po vapanju je začutila hude težave pri dihanju, in čeprav je bila v bolnišnici, je umrla. Drugo smrtno žrtev so prijavili v Oregonu, kjer naj bi 65-letnik umrl, potem ko je s pomočjo elektronske cigarete kadil koncentrat kanabisa (THC), kupljenega v legalni prodajalni medicinske marihuane. Tretja žrtev je bila iz Indiane, četrta prav tako, zadnja pa iz Los Angelesa v Kaliforniji.

Črni trg

Zdravniki in zdravstveni delavci so že opozarjali kupce, naj ne kupujejo tekočine za vapanje na črnem trgu, kjer je sicer cenejša, a nikoli ne veš, kakšne sestavine so v njej. Prve primere nenadnega obolevanja vaparjev so najprej zaznali v državah Illinois in Wisconsin, in sicer že v začetku aprila, a največ poročil o številu obolelih so zdravstvene oblasti dobivale poleti. Zanimivo je, da več kot 80 odstotkov obolelih toži za podobnimi simptomi oziroma poškodbami pljuč, ki se začnejo z oteženim dihanjem, vročino in slabostjo, podobno kot pri pljučnici. In zanimivo je, da je večina obolelih starih od 18 do 29 let.

Raziskovalci so ugotovili, da so bili vsi praviloma zdravi, preden so začutili težave v prsih, povprečno pa so bili stari 19 let.

Ameriški mediji poročajo o primeru iz bolnišnice v Salt Lake Cityju v državi Utah, ko je tamkajšnja pulmologinja Dixie Harris ugotovila, da težave nekaterih pacientov izhajajo iz vapanja. Kot je izjavila za spletišče Vox, je prvega pacienta sprejela 6. avgusta. Mladenič, star dobrih dvajset let, je prišel na urgenco zaradi kašljanja, dušenja in pekočih bolečin. Dr. Harrisova je najprej poskušala ugotoviti, kaj mu povzroča težave, a ni našla nobene infekcije ali česa drugega. »Ni normalno, če mlada oseba pride na urgenco s takšnimi problemi, pa nima nobenega znaka infekcije,« je še dejala. Čez nekaj dni se je v bolnišnico​
image
REUTERS Različni okusi
Intermountain Healthcare v Salt Lake Cityju s podobnimi težavami zateklo še nekaj ljudi. Dr. Harrisova in kolegi so začeli sumiti, da bi se lahko vzrok skrival v tekočinah​ za vapanje oziroma v kajenju olj​ THC, saj je bil to njihov edini skupni imenovalec. Vsi so namreč priznali, da so vapali, in to tekočine z olji ​THC ali s koncentrati nikotina.

Največ je mladih

Tudi ena od najuglednejših zdravstvenih revij v ZDA, New England Journal of Medicine, se je razpisala o boleznih, povezanih z vapanjem. Njihovi izsledki, ki temeljijo na raziskavi 53 obolelih v Illinoisu in Wisconsinu, potrjujejo ugotovitve ameriškega CDC in tudi dr. Harrisove in njene ekipe v Salt Lake Cityju. Raziskovalci so ugotovili, da so bili vsi praviloma zdravi, preden so začutili težave v prsih, povprečno pa so bili stari 19 let. Vsi so bili hospitalizirani, več kot polovica v intenzivnih oddelkih, in prav vsi so v zadnjih 90 dneh od začetka težav uporabljali elektronske cigarete za kajenje izdelkov na bazi THC ali nikotinske tekočine.
Oblasti najbolj skrbi povprečna starost obolelih. Ker gre za mlade ljudi, so postali zelo občutljivi, in to je tudi razlog za odločitev guvernerke Michigana, da prepove prodajo elektronskih cigaret. Tudi lanske raziskave ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje kažejo, da se je število vaparjev najbolj povečalo med mladimi. Če je bilo še leta 2017 samo 11 odstotkov dijakov zaključnih letnikov srednjih šol, ki so kadili elektronske cigarete, se je ta odstotek lani povzpel na blizu 21. V zadnjem mesecu so spet delali raziskavo in ugotovili, da se je številka avgusta letos povzpela na 27 odstotkov. V dveh letih se je uporaba elektronskih cigaret med maturanti v ZDA povečala za kar 75 odstotkov. Na drugi strani pa manj kot pet odstotkov odraslih Američanov uporablja elektronske cigarete. In ker se za zdaj ne ve, kakšne so lahko dolgoročne posledice vapanja za zdravje, je zaskrbljenost zdravstvenih oblasti utemeljena.
450
primerov so odkrili to poletje.
odstotkov obolelih toži za podobnimi simptomi.
Deli s prijatelji