OBLETNICA PRISTANKA NA LUNI

Teorija zarote ali ne: Tito naj bi prodal vesoljske skrivnosti ZDA (VIDEO)

Pred 51 leti se je zgodil zgodovinski podvig, spremljajo ga različne teorije in razlage.
Fotografija: FOTO: Zika Milutinovic, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Zika Milutinovic, Reuters

Mineva 51 let, odkar je vesoljska odprava Appolo 11 popeljala prvega človeka na Luno. In mit je včasih večji od resničnosti, kar je pokazal dokumentarec HBO Houston, imamo problem! (Houston, We Have a Problem!) režiserja Žige Virca iz leta 2016.



Film Houston, imamo problem! je psevdokomedija in še en prispevek k razpravam o teorijah zarot. Ta igrano-dokumentarni film namreč raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, vrednem več milijard dolarjev.
 

Izgubljeni načrti slovenskega pionirja kozmonavtike


Tako naj bi jugoslovanska obveščevalna služba Josipu Brozu Titu predstavila izgubljene načrte načrte slovenskega pionirja kozmonavtike Hermana Potočnika Noordunga za vesoljsko tehnologijo. Tito se tako odloči izkoristiti priložnost in izda ukaz za začetek razvoja ambicioznega jugoslovanskega vesoljskega programa.

Marca 1961 naj bi ta program Jugoslavija prodala ZDA, dva meseca kasneje pa je predsednik je John F. Kennedy napovedal, da bodo Američani poslali človeka na Luno. In eden od inženirjev jugoslovanskega vesoljskega programa se odloči, da po mnogih letih spregovori o tem. Ivan Pavić se tako vrne v domovino 50 let po tem, ko ga je vojaška varnostna služba poslala v ZDA, kjer je delal za Naso.


V filmu skupaj s slovenskim upokojenim generalom JLA, ki je bil zadolžen za tajnost jugoslovanskega vesoljskega programa, razkrivata mrežo skrivnosti, laži, manipulacij in umazanih političnih iger.



V filmu lahko vidimo tudi nekdaj največji podzemni kompleks v Evropi, objekt 505, strogo varovano bazo jugoslovanskega vojaškega letalstvu pri Bihaču, ki naj bi jo zgradili prav za potrebe jugoslovanskega vesoljskega programa.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije