PREDSEDNIŠKE VOLITVE

Tako potekajo Putinove volitve: oboroženci, ki preverjajo, ali občani glasujejo za pravega (VIDEO)

V Rusiji so drugi dan predsedniških volitev presegli 50-odstotno volilno udeležbo.
Fotografija: Opazovalci sopozarjajo na manipulacije in prevare. FOTO: Zaslonski Posnetek Omrežje X
Odpri galerijo
Opazovalci sopozarjajo na manipulacije in prevare. FOTO: Zaslonski Posnetek Omrežje X

V Rusiji so drugi dan predsedniških volitev presegli 50-odstotno volilno udeležbo, je sporočila osrednja volilna komisija. Opazovalci sicer opozarjajo na manipulacije in prevare, domnevno naj bi javne uslužbence silili, da se udeležijo volitev.

Volilna udeležba pomembna za Kremelj

Svoj glas je na voliščih ali preko spleta do popoldneva danes oddal že več kot vsak drugi volilni upravičenec, je dejal namestnik vodje volilne komisije Nikolaj Bulajev. Volilna udeležba je pomembna za Kremelj, saj bo na koncu prikazala, da je domnevno velika večina prebivalstva potrdila ruskega predsednika Vladimirja Putina še za en mandat.

Po poročilih neodvisnih opazovalcev pa so javne uslužbence pozvali, naj glasujejo v velikem številu. Več sto podjetij je na družbenih omrežjih že objavilo skupinske fotografije svojih zaposlenih pred posameznimi volišči. Na videoposnetkih je bilo videti tudi ljudi, ki so jih na volišča pripeljali z avtobusi. Pojavila so se še poročila o velikem pritisku na prebivalce ukrajinskih območjih, ki jih je zasedla Rusija.

image_alt
Zakaj je v Sloveniji mnogim Putin bližje kot Nato? Janša vse pojasnil

Medtem so se na družabnih omrežjih pojavili tudi posnetki, ki naj bi kazali prevare na volilnih mestih. Na enem od posnetkov naj bi tako celo oboroženi moški preverjali, ali volilci glasujejo za pravega kandidata. 

Članica komisije z glasovalno pravico Nadežda Pinegina pa je poskušala volilno skrinjico vliti tekočino. Podobne sabotaže so se sicer zgodile na več volilščih. 

Predstavniki opozicije, združeni okoli pokojnega oporečnika Alekseja Navalnega, so Ruse pred volitvami pozvali k protestnim akcijam. Za nedeljo načrtujejo simbolične proteste, ki naj bi potekali opoldne po lokalnem času v vseh ruskih regijah. Namen pobude Opoldne proti Putinu je pokazati odpor ljudstva do Putinove dolgoletne vladavine.

image_alt
Se svet še bolj približuje apokalipsi? Putinu sporoča: Mi smo pripravljeni (VIDEO)

V luči tega so ljudi pozvali, naj se opoldne postavijo v vrsto na voliščih in na glasovnico napišejo ime Navalnega ali izberejo kateregakoli kandidata, ki ni Putin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije