VUKOVAR

Svoje otroke iščejo že 30 let: »Zdaj se zavedam, da ga ni več, ni kosti, ni groba« (VIDEO)

Žalostni spomini sorodnikov padlih in pogrešanih ene izmed najbolj krvavih bitk na območju bivše Jugoslavije.
Fotografija: Hrvaška trenutno išče 1803 pogrešane osebe. FOTO: Nikola Solic Reuters Pictures
Odpri galerijo
Hrvaška trenutno išče 1803 pogrešane osebe. FOTO: Nikola Solic Reuters Pictures

Matere Vukovarja so na predvečer obeleževanja žalostne obletnice dneva spomina na žrtve Vukovarja položile vrtnice in prižgale sveče na grobove padlih borcev in civilistov na spominskem pokopališču žrtev domovinske vojne. Na spominskem pokopališču je pokopanih 926 veteranov in civilistov, vendar ta številka ni dokončna, navajajo hrvaški mediji. 

Hrvaška trenutno išče 1803 pogrešane osebe

Številne matere in očetje tudi po treh desetletjih niso našli svojih otrok. Z delom institucij niso zadovoljni, izkopi in identifikacije pogrešanih potekajo po njihovem mnenju prepočasno.

»Iščem ga bolj, kot je bil, star je bil 21 let, koliko časa pa ga že iščem, žal. Težko je, pretežko. Danes tudi nebo joče za vsemi temi žrtvami,« je povedala Marija Šestan, mati pogrešanega veterana. »Sinu sem prižgala svečo. Pustila sem vrtnico. Brata ni več, ne moreš mu prižgati sveče,« pravi Milka Budimir, mati ubitega veterana.

»Zdaj je težje kot leta 1992, ko smo stavkali za naše pogrešane pred parlamentom. Takrat smo upali, da se bo mogoče od nekod pojavil. Vendar se zdaj zavedam, da ga ni več, ni kosti, ni groba,« je za Novo TV povedal Pavao Živković, oče pogrešanega veterana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije