COP26

Svetovni voditelji sporočajo: »Kopljemo si lastne grobove« (FOTO)

V Glasgowu se je v nedeljo začela podnebna konferenca.
Fotografija: FOTO: Yves Herman, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Yves Herman, Reuters

V Glasgowu se je začel vrh voditeljev v okviru podnebne konference COP26. K ukrepanju za ohranitev človečnosti je pozval tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Britanski premier Boris Johnson je svetovne voditelje, med katerimi je tudi slovenski premier Janez Janša, posvaril pred obsodbo prihodnjih generacij, če konferenca ne bo prinesla odločnega ukrepanja v boju proti podnebnim spremembam. »Če voditelji ne bomo uspeli, nam prihodnje generacije ne bodo oprostile. Vedeli bodo, da je bil Glasgow zgodovinska priložnost, ki je nismo izkoristili. Obsojali nas bodo z grenkobo in zamero, ki jo že danes gojijo podnebni aktivisti. In imeli bodo prav. Do polnoči je le še minuta in potrebni so ukrepi.«

Johnson meni, da mora konferenca v Glasgowu pomeniti začetek konca globalnega segrevanja: »Po Parizu je svet počasi ter z veliko napora in težavami zgradil rešilni čoln za človeštvo, zdaj pa je čas, da temu čolnu damo uspešno popotnico za plutje.« Da so odločni ukrepi potrebni »za ohranitev človečnosti in planeta« , je opozoril tudi Guterres in dodal, da si trenutno z dejanji kopljemo lastni grob. »Čas je, da rečemo dovolj. Dovolj ubijanja samih sebe s fosilnimi gorivi. Dovolj ravnanja z naravo kot s smetjo. Dovolj sežiganja in vrtanja še globlje.«

Zbrane je nagovoril tudi britanski televizijski voditelj in naravoslovec David Attenborough in jim položil na srce, da smo v težavah, saj se stabilnost, od katere je odvisen naš obstoj, krha. Izpostavil je tudi, da generacije, na katere bo najbolj vplivalo segrevanje ozračja, niso generacije iz daljne, imaginarne prihodnosti, ampak gre za sedanjo mlado generacijo ljudi. 

Voditelji naj bi z ambicioznimi sporočili dali zagon pogajanjem, ki se osredotočajo na vprašanje, kako zmanjšati izpuste toplogrednih plinov za omejitev segrevanja ozračja na občutno pod dve stopinji Celzija. Pomemben poudarek bo veljal tudi prilagajanju na podnebne spremembe, ključno pa bo tudi zagotavljanje 100 milijard dolarjev letne podnebne pomoči državam v razvoju.

FOTO: Yves Herman, Reuters
FOTO: Yves Herman, Reuters

Strokovnjaki opozarjajo, da doslej zastavljeni prostovoljni cilji držav ne zadostujejo za ustrezno omejitev segrevanja ozračja, kar bi za Zemljo pomenilo katastrofalne posledice. Prav tako države zamujajo pri zagotavljanju obljubljene finančne podnebne pomoči.

V Glasgowu, kjer se je v nedeljo začela podnebna konferenca, danes in v torek pa poteka vrh voditeljev, v dveh tednih sicer pričakujejo več kot 120 svetovnih voditeljev in okoli 25.000 delegatov, novinarjev in podnebnih aktivistov iz skoraj 200 držav.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije