ZASKRBLJUJOČE

Sredozemsko morje toplejše in bolj slano: opozarjajo na podnebne spremembe

Voda se segreva s hitrostjo približno dveh stopinj na sto let.
Fotografija: Na španski Costa Bravi se morje segreva celo s hitrostjo treh stopinj na sto let. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na španski Costa Bravi se morje segreva celo s hitrostjo treh stopinj na sto let. FOTO: Reuters

Sredozemsko morje se segreva čedalje hitreje in postaja tudi vedno bolj slano, ugotavljajo španski znanstveniki. Voda se zaradi podnebnih sprememb segreva s hitrostjo približno dveh stopinj na sto let, ponekod v Sredozemlju, denimo pri kraju L'Estartit na Costa Bravi, pa celo s hitrostjo treh stopinj na sto let, so zapisali znanstveniki s španskega morskega raziskovalnega inštituta ICM-CSIC v raziskavi, nedavno objavljeni v strokovni reviji Journal of Marine Science and Engineering.

Rezultati raziskave temeljijo na analizi podatkov iz zadnjih 30 let in so bili izmerjeni v vseh vodnih globinah. Povečuje se tudi slanost Sredozemskega morja, ki je na primer višja od slanosti Atlantika, ker več vode izhlapi, kot je vanj priteče iz rek, ki se izlivajo v Sredozemlje. Mešanje vode z Atlantikom je zelo omejeno, saj je Gibraltarska ožina zelo ozka. Znanstveniki so tudi ugotovili, da se morska gladina v povprečju dvigne za približno 2,8 milimetra na leto. Pospešeno dvigovanje je sicer opaziti že od devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Povečanje temperature in slanosti ogroža biotsko raznovrstnost. FOTO: Frolova_elena/Getty Images
Povečanje temperature in slanosti ogroža biotsko raznovrstnost. FOTO: Frolova_elena/Getty Images

Druge raziskave kažejo, da povečanje temperature in slanosti vode ogroža biotsko raznovrstnost v Sredozemlju. V toplejših vodah Sredozemskega morja je zdaj že skoraj tisoč tujerodnih vrst, ki se vsako leto širijo severneje in zahodneje ter izrinjajo domorodne, je opozorila okoljevarstvena organizacija Svetovni sklad za naravo (WWF). Nekaterim avtohtonim vrstam, kot sta jadranski jeseter in globokomorska kardinalka, grozi izumrtje. Velike meduze postajajo čedalje večji problem za ribiče in dopustnike, globalno segrevanje in podnebne spremembe pa povečujejo tveganje za nastanek ekstremnih vremenskih pojavov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije