V MALIJU

Srbski filmarji so na prostosti

Aretirali so jih takoj po prihodu v Mali.
Fotografija: Srbske filmarje so prijeli takoj po prihodu na letališče v Bamaku (slika je simbolična). FOTO: Profimedia/Blic
Odpri galerijo
Srbske filmarje so prijeli takoj po prihodu na letališče v Bamaku (slika je simbolična). FOTO: Profimedia/Blic

BAMAKO – Srbski filmarji, ki so jih v Maliju aretirali na podlagi suma, da poskušajo destabilizirati tamkajšnji režim, so po osmih dneh v ječi spet na svobodi. Kakor poroča srbski Blic, so se producent Igor Turčinović, režiser Raško Miljković in snemalec Mikša Anđelić že javili svojim družinam, v domovino pa se bodo vrnili v kratkem prek Istanbula.


Trojica srbskih filmarjev se je pred nedavnim odpravila v Mali, da bi posnela material za videospote, a so jih zadržali že ob prihodu na letališče v Bamaku, kjer so jim odvzeli potne liste in jih odpeljali neznano kam. Oče enega od filmarjev je stopil v stik s srbskim veleposlaništvom v Alžiriji, ki je odgovorno tudi za Mali, a jih srbski diplomati niso mogli najti, saj so policisti trojico aretirali še pred kontrolo potnih listov, kar pomeni, da formalno niso niti vstopili v državo.
Razmere v Maliju so po državnem udaru leta 2012 precej nestabilne. FOTO: EPA FOTO: Epa
Razmere v Maliju so po državnem udaru leta 2012 precej nestabilne. FOTO: EPA FOTO: Epa

Pri iskanju je nato največ naredil častni konzul Srbije v Maliju, ki ima dobre zveze z režimom, tako da mu je v dveh dnevih uspelo izvedeti, kje so filmarji in da se počutijo dobro. Malijska vlada je od Srbije medtem zahtevala informacije, ali so Turčinovič, Miljković in Anđelić pripadniki oboroženih sil in ali se ukvarjajo z dejavnostjo, ki bi potencialno lahko škodila režimu; ko je dobila negativen odgovor, je filmarje izpustila.

Mali je do nedavnega veljal za razmeroma stabilno državo na afriški celini, po državnem udaru leta 2012 pa so razmere kljub francoskemu vojaškemu posredovanju zelo nemirne. Srbsko zunanje ministrstvo na spletni strani svojim državljanom zaradi nestabilnih razmer odsvetuje potovanje v Mali, priporoča pa tudi »diskretno obnašanje in spodobno oblačenje«. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije