VINJETA

Sosedje uvajajo enodnevno vinjeto: cena pa v nebo

Do zdaj so morali vozniki, ki so potovali skozi Avstrijo, kupiti vsaj desetdnevno vinjeto za uporabo avtoceste, a po novem bo mogoče kupiti tudi enodnevno vinjeto.
Fotografija:  FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
 FOTO: Tadej Regent, Delo

Avstrijska vlada je nedavno sporočila, da za prihodnje leto predvidevajo uvedbo enodnevne vinjete za avtoceste, ki bo stala 8,60 evra. Tamkajšnja vlada je namreč pripravila novelo zakona o cestninah, s katero zakon prilagaja spremembam direktive EU o infrastrukturnih stroških, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. 

»Enodnevna vinjeta bo še posebej zanimiva za dnevne goste in tranzitne popotnike,« je povedal predstavnik avstrijske avto moto zveze (Öamtc).

Spremembe mora potrditi avstrijski parlament, novosti pa bi začele veljati z novim letom.

V oči bode predvsem cena enodnevne vinjete, ki bi bila 8,60 evra, medtem ko je cena trenutne desetdnevne vinjete le za dober evro dražja (9,90), s prihodnjim letom pa se bo po napovedih najverjetneje podražila na 11,50 evra.  

Cena letne vinjete ostaja nespremenjena, in sicer 96,40 evra, cena dvomesečne vinjete se bo zaradi nove zakonsko določene lestvice znižala z 29 na 28,90 evra.

Cena letne vinjete za enosledna motorna vozila bo za leto 2024 znašala 38,50 evra, kar je 40 odstotkov cene letne vinjete za osebna vozila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije