PREVIDNO PRI KUPOVANJU

Slovenska prevara: ponujajo poceni rabljene avtomobile, ko plačate, pa izginejo

Prefrigani goljufi vas z osebnim dokumentom skušajo prepričati, da jim nakažete denar. Ko to enkrat storite, prodajalci izginejo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Sheng Li, Reuters
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Sheng Li, Reuters

Dragan M. iz Srbije je na eni od spletnih strani zasledil oglas za ugodno rabljeno vozilo. Obljubljen mu je bil avtomobil v odličnem stanju z malo prevoženimi kilometri po zelo nizki ceni. Priložnosti ni želel zamuditi, zato je vzpostavil stik s prodajalcem. Ta je bil dovolj prepričljiv, da je Dragan vplačal 400 evrov are, nato pa se je zapletlo. Prodajalec je izginil, oglas tudi, denar pa prav tako.

Prodajalec ga je prepričal tudi s tem, da mu je posredoval fotografijo svoje osebne izkaznice, pa čeprav je bila ta za državljana BiH, in ne Slovenca. A prefrigani prevaranti vedo, da s tem ustvarjajo zaupanje pri morebitnih kupcih, kar jih lahko na hitro pripravi do tega, da vplačajo aro.

»Možnosti, da v takšnem primeru dobite denar povrnjen, so skoraj nične,« je realen Goran Papovič iz srbske potrošniške organizacije. Preden se lotite kakršnegakoli nakazovanja denarja, preverite, ali je prodajalec zaupanja vreden, vozila pa kupujte pri preverjenih prodajalcih. Tudi zato, da lahko potrošniške organizacije intervenirajo, če se pojavijo težave.

Če rabljeno vozilo kupujete prek spleta, bodite previdni, preverite prodajalca in za plačevanje uporabite le varne metode, ki zagotavljajo sledljivost.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije