Slaba novica za Slovence na ladji: dva potnika umrla

Smrtnost zaradi virusa je na Kitajskem 2,7-odstotna.
Fotografija: Na ladji za križarjenje so doslej zabeležili 621 okužb. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na ladji za križarjenje so doslej zabeležili 621 okužb. FOTO: Reuters

Japonski mediji poročajo, da sta umrla dva potnika z ladje za križarjenje Diamond Princess, ki je zasidrana v Jokohami in s katere so začeli v sredo po dveh tednih karantene izkrcavati prve zdrave potnike. Na ladji je tudi šest Slovencev, ki naj bi jih do konca tedna prepeljali v Slovenijo skupaj z ostalimi evropskimi potniki.

Potnika, ki sta umrla, so v slabem zdravstvenem stanju premestili z ladje v bolnišnico 11. oziroma 12. februarja. Gre za par, moškega in žensko, stara več kot 80 let. Gre za prvi smrtni žrtvi zaradi koronavirusa, ki sta bili med potniki na omenjeni ladji za križarjenje.
 
Preberite tudi:
Šest slovenskih turistov lahko še 28 dni prenaša virus (FOTO)

Japonski minister Katsunobu Kato je novico potrdil le delno in dejal, da je treba počakati, da bodo najprej obvestili družino. Dodal je, da so ju nemudoma, ko sta kazala znake okužbe, odpeljali v bolnišnico.

Danes naj bi z ladje evakuirali okoli 100 ljudi, ki bodo s čarterskimi letali odleteli domov. Ali bodo med njimi tudi trije slovenski pari, ni znano. FOTO: Reuters
Danes naj bi z ladje evakuirali okoli 100 ljudi, ki bodo s čarterskimi letali odleteli domov. Ali bodo med njimi tudi trije slovenski pari, ni znano. FOTO: Reuters
Na ladji, na kateri je bilo 3.700 potnikov in članov posadke, so doslej potrdili 621 okužb s koronavirusom. Že v začetku tedna so ZDA evakuirale več kot 300 svojih državljanov, ki so jih po prihodu domov dali še v dvotedensko karanteno. V sredo je ladjo zapustili 443 potnikov, katerih test na virus je bil negativen. Tistim, ki so delili sobe z okuženimi, in članom posadke so karanteno podaljšali.

Kitajska: število novih okužb upada​

Kitajska je medtem sporočila, da so zabeležili upad števila novih okužb s koronavirusom, ki je do zdaj po zadnjih podatkih zahteval 2.118 smrtih žrtev, več kot 74.000 ljudi je okuženih. Nazadnje so na Kitajskem zabeležili 114 novih smrtnih žrtev. Po navedbah kitajskih oblasti je to najmanjše povečanje novih smrtnih primerov v skoraj mesecu dni, vključno z najhuje prizadeto provinco Hubej. Na Kitajskem se je tako okrepilo upanje, da se epidemija bliža vrhuncu.

Svetovna zdravstvena organizacije (WHO) je sicer ob tem že opozorila, da najverjetneje še ni prišlo do preobrata. Smrtnost zaradi koronavirusa je 2,7-odstotna, zunaj Kitajske pa 0,6-odstotna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije