PM 10

Slab zrak: prebivalce opozorili, naj bodo previdni

Objavljeno 14. januar 2020 18.04 | Posodobljeno 14. januar 2020 20.00 | Piše: T. V.

Prebivalci so jezni, da jih niso takoj obvestili o slabi kakovosti zraka

Če je v zraku preveč trdnih delcev, je zrak lahko nevaren za zdravje ljudi (simbolična fotografija). FOTO: Getty Images/istockphoto
Zadnjih nekaj dni se Zagrebčani pritožujejo zaradi neznosnega smradu, pristojni pa so izdali opozorilo zaradi onesnaženega zraka, pri čemer javnost ne razume, zakaj šele sedaj. »Slaba kakovost zraka je bila izmerjena že pred štirimi dnevi, to pa so javno objavili šele sedaj. Bravo! Tako je že nekaj dni, pa je kdo obvestil šole in vrtce? Zakaj tega ne sporočite prek medijev? Zrak je slab že več dni, vi ste se pa šele sedaj odzvali,« se jezi neki meščan na spletu.

Zagrebška mestna uprava je danes objavila, da so v mestu izmerili visoko koncentracijo delcev PM10 in da je zaradi tega indeks kakovosti zraka slab ali zelo slab. Zaradi tega so v zavodu za javno zdravje izdali preventivna priporočila prebivalcem, naj se izogibajo daljšim aktivnostim na prostem, predvsem nosečnicam, otrokom, starejšim in tistim z respiratornimi težavami pa še, naj se ne zadržujejo blizu prometnih cest.

Danes zjutraj so slab zrak izmerili tudi v Sarajevu. Indeks kakovosti zraka je bil ob 7. uri 342 ('zelo nevarno'), včeraj ob 7. uri pa 224.

Podatki s spletne strani Agencije RS za okolje (Arso) govore, da v Sloveniji kakovost zraka ni kritična, v nekaterih mestih (Nova Gorica, Celje in Maribor) je bila ob 14. uri mejna.
image
Kakovost zraka. FOTO: Arso


Trdni delec (PM particulate matter) je izraz za prah, ki je v zraku v nekem obdobju. Kot aerosol je v obliki vodne kapljice, v kateri je ujet trden ali tekoč delec. V veliki večini delcev je glavna komponenta ogljik, na tega pa se lahko vežejo primesi, kot so kovine, organska topila ali ozon. Najpogosteje se izvajajo v zadnjih letih meritve delcev premera 10 (PM 10) in 2,5 (PM 2,5) µm, ki so najškodljivejši.

V primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka z delci PM 10 se priporoča posameznikom in pravnim osebam:
– da ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja;
– da zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva;
– da uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil;
– da ne kurijo na prostem.

Najbolj onesnažujejo zrak zastarele kurilne naprave na les, še posebej če se v njih nepravilno kuri oziroma se za kurjenje uporabljajo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.
Deli s prijatelji