KAJ SE DOGAJA?

Širi se virus neznanega izvora, zbolevajo mlajši otroci

Povezave s cepivom proti covidu 19 niso ugotovili, pri podrobnih informacijah, zbranih z vprašalniki o hrani, pijači in osebnih navadah, pa niso zaznali nobene skupne izpostavljenosti.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Press Release
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Press Release

Primere hepatitisa neznanega izvora so doslej zabeležili v štirih evropskih državah in ZDA, je danes sporočil Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Pred tem je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v petek sporočila, da spremlja 84 primerov akutnega hepatitisa, prve so 5. aprila potrdili v Veliki Britaniji.

Primere so zasledili še pri otrocih na Danskem, Irskem, Nizozemskem in v Španiji, je danes sporočil ECDC. Devet domnevnih primerov so zabeležili tudi v ameriški zvezni državi Alabama.

»V vseh državah, ki poročajo o primerih, potekajo preiskave. Natančen vzrok hepatitisa pri teh otrocih trenutno še ni znan,« so zapisali v izjavi.

Kakšni so simptomi

Okužba je doslej večinoma prizadela otroke, mlajše od desetih let, simptomi pa so zlatenica, driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. V večini primerov niso imeli vročine, vendar so bili nekateri primeri v Združenem kraljestvu tako hudi, da so morali bolnike premestiti na specializirane otroške enote za bolezni prebavil. Šestim otrokom so morali presaditi jetra.

Pri otrocih niso odkrili znanih virusov hepatitisa od A do E, zato britanski zdravstveni organi preučujejo povezavo z običajnimi virusi ali drugimi mogočimi vzroki, kot so covid 19, okužbe ali okoljski dejavniki.

Za zdaj preiskovalci domnevajo, da je najverjetnejši vzrok okužba, so sporočili iz ECDC.

Niso ugotovili skupne izpostavljenosti

»Povezave s cepivom proti covidu 19 niso ugotovili, pri podrobnih informacijah, zbranih z vprašalniki o hrani, pijači in osebnih navadah, pa niso zaznali nobene skupne izpostavljenosti,« so še dodali v ECDC.

Direktorica kliničnih in novih okužb pri britanski agenciji za zdravstveno varnost Meera Chand je že v petek dejala, da običajni higienski ukrepi, kot je umivanje rok, pomagajo zmanjšati širjenje številnih okužb, ki jih trenutno preiskujejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije