PO NAVEDBAH LUKAŠENKA

Rusija začela premeščati jedrsko orožje v Belorusijo (VIDEO)

Beloruska opozicijska voditeljica Tihanovska, ki živi v izgnanstvu, je premeščanje ruskega jedrskega orožja obsodila kot grožnjo celotni evropski celini.
Fotografija: Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. FOTO: Staff Reuters Pictures
Odpri galerijo
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. FOTO: Staff Reuters Pictures

Rusija je začela premeščati jedrsko orožje v Belorusijo, je sporočil beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Rusija, ki je namestitev jedrskega orožja v sosednji državi napovedala marca, Lukašenkovih navedb za zdaj ni komentirala. Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska pa je posvarila, da je to grožnja celotni Evropi.

Svetlana Tihanovska, beloruska aktivistka in političarka. FOTO: Leon Vidic, Delo
Svetlana Tihanovska, beloruska aktivistka in političarka. FOTO: Leon Vidic, Delo

»Premeščanje jedrskih konic se je že začelo,« je novinarjem ob obisku v Moskvi, kjer se udeležuje regionalnega vrha, povedal Lukašenko. Pri tem ni razkril, ali je rusko jedrsko orožje že v Belorusiji.

Grožnja Evropi

Lukašenko je še pojasnil, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin dan prej povedal, da je podpisal odlok, ki dovoljuje premeščanje ruskega jedrskega orožja. Putin je 25. marca napovedal, da bo Rusija na ozemlju Belorusije namestila taktično jedrsko orožje, s čimer je podžgal strahove pred zaostrovanjem konflikta v Ukrajini. Napoved je sprožila kritike mednarodne skupnosti, zlasti na Zahodu.

Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters

Beloruska opozicijska voditeljica Tihanovska, ki živi v izgnanstvu, je premeščanje ruskega jedrskega orožja obsodila kot grožnjo celotni evropski celini. »To ne ogroža le življenj Belorusov, ampak ustvarja tudi novo grožnjo za Ukrajino, za celotno Evropo,« je zapisala na Twitterju. »Belorusi bodo postali talci ruskih imperialnih ambicij,« je dodala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije