ODLOČENO

Rusi bodo ob meji s Poljsko namestili jedrsko orožje

»Ko govorimo o namestitvi ameriškega jedrskega orožja v Evropi, potem moramo tudi mi sprejeti podobne ukrepe, ki bodo povečali varnost Belorusije in Rusije.«
Fotografija: Vladimir Putin z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. FOTO: Sputnik, Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. FOTO: Sputnik, Reuters

Rusko taktično jedrsko orožje bo nameščeno na ozemlju Belorusije ob meji s Poljsko, je v nedeljo napovedal ruski veleposlanik v Minsku Boris Grizlov. Dodal je, da bodo bunkerji, potrebni za skladiščenje orožja, predvidoma pripravljeni do 1. julija, poročanje beloruske tiskovne agencije Belta povzema nemška tiskovna agencija dpa.

»Namestitev orožja se bo zgodila kljub hrupu v Evropi in ZDA,« je dejal Grizlov, nekdanji ruski notranji minister in predsednik dume. Opozoril je, da gre za sorazmeren ukrep ruskih oblasti. »Ko govorimo o namestitvi ameriškega jedrskega orožja v Evropi, moramo tudi mi sprejeti podobne ukrepe, ki bodo povečali varnost Belorusije in Rusije,« je poudaril.

Zbliževanje z Belorusijo

Spomnil je, da sta Rusija in Belorusija del unije. »Medtem ko ZDA svoje jedrsko orožje nameščajo v državah, ki jih vidijo kot marionete, imamo mi skupni prostor z Belorusijo,« je še dodal. Unija med Rusijo in Belorusijo je bila sklenjena s sporazumom leta 1997 in predstavlja simbol želje po zbliževanju teh dveh držav.

Ruski predsednik Vladimir Putin je namestitev jedrskega orožja na ozemlju Belorusije napovedal konec marca. Takrat je tudi dejal, da Moskva s tem ne krši nobenih mednarodnih konvencij, saj da ZDA to počnejo že dolgo.

Referendum pokazal, kaj si mili ljudstvo

Ukrajina je v odzivu na Putinovo napoved opozorila, da je Kremelj vzel Belorusijo za jedrskega talca. Kijev je tudi zahteval sklic izredne seje Varnostnega sveta ZN.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je tesen zaveznik Putina, ruski vojski pa je na začetku invazije v Ukrajini že dal na razpolago belorusko ozemlje. Prav tako so se beloruski volivci na referendumu kmalu po izbruhu vojne odločili, da ima lahko njihova država jedrsko orožje na svojem ozemlju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije