NOVA PRAVILA

Putin: Od jutri boste plin plačevali v rubljih ali pa bomo prekinili pogodbe

Evropski kupci plina od aprila potrebujejo račun v rubljih.
Fotografija: FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Sputnik Via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal odlok, da morajo, države, ki jih Rusija uvršča med sovražne in med katere spadajo vse članice EU, odpreti bančni račun v rubljih, prek katerega bodo od 1. aprila plačevale za dobave plina. Če države ne bodo pristale na plačevanje v rubljih, se bo dobava po obstoječih pogodbah ustavila. Pri dobavi po njegovem Rusi ne bodo dobrodelni.

Kupci bodo po novem za plačevanje plina morali imeti odprt račun v rubljih pri banki Gazprombank, ki ni predmet zahodnih sankcij. Ta bi lahko sprejemala evrska plačila in jih nato pretvorila v plačila v rubljih. Lahko bodo sicer podeljene tudi izjeme od tega mehanizma.

Kaj pa dobavne pogodbe?

Nemški kancler Olaf Scholz je ob tem znova zatrdil, da bodo zahodne države plin še naprej plačevale v evrih in dolarjih. Novinarjem v Berlinu je danes dejal, da so pregledali dobavne pogodbe. »V njih piše, da so plačila včasih opravljena v evrih, včasih v dolarjih. Ruskemu predsedniku sem v pogovorih jasno povedal, da bo pri tem ostalo,« je dejal Scholz samozavestno o sredinem pogovoru s Putinom. Se pa po besedah francoskega gospodarskega ministra Bruna Le Maira Francija in Nemčija pripravljata na prekinitev dobave ruskega plina. »Jutri lahko pride to tega, da ne bo več ruskega plina. Mi se moramo pripraviti na ta scenarij in pripravljamo se.«

Sedem gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) sicer meni, da je zanje ruska zahteva po plačilu plina v rubljih nesprejemljiva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije