AMERIŠKA POMOČ NA POTI

Putin ne bo vesel, Ukrajina do konca dneva dobiva orožje

Joe Biden je napovedal napotitev pomoči v Ukrajino v nekaj urah.
Fotografija: Joe Biden in Vladimir Putin. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Joe Biden in Vladimir Putin. FOTO: S. N.

Ameriški predsednik Joe Biden je po kongresni potrditvi svežnja pomoči za Ukrajino, Izrael in Tajvan v televizijskem nagovoru narodu dejal, da bodo ZDA pomoč Ukrajini v orožju začele pošiljati v prihodnjih urah, prav tako tudi dodatno pomoč Palestincem v Gazi.

image_alt
Putin se ne šali več: Naše maščevanje je pripravljeno!

Biden je pred nagovorom podpisal zakon o 95 milijardah dolarjev izredne pomoči tujini po tem, ko je predloge v soboto potrdil predstavniški dom kongresa, v torek zvečer pa še senat.

»S tem bo Amerika postala varnejša. Svet bo varnejši,« je dejal Biden o zakonu, ki ga je opredelil kot naložbo v varnost ZDA.

Državljane je spomnil, da vojaška pomoč Ukrajini podpira domačo oborožitveno industrijo in delovna mesta, saj Kijevu pošiljajo opremo iz obstoječih zalog, ki jih potem takoj nadomestijo.

V nagovoru je omenil še dodatno pomoč Izraelu, ki vsebuje tudi denar za humanitarno pomoč Palestincem. Medtem ko bo Ukrajina dobila pomoč v vrednosti okrog 61 milijard dolarjev, zakon Izraelu namenja 26 milijard.

Izrael bo s tem utrdil zračno obrambo, da lahko prepreči nove napade iz Irana, je dejal Biden. Ob tem je posebej izpostavil, da je v zakonu milijarda dolarjev humanitarne pomoči Palestincem v Gazi, ki jo bodo sedaj nemudoma okrepili. Izrael je ob tem pozval, naj zagotovi, da bo pomoč prišla do Palestincev brez odlašanja.

image_alt
Putin v resnih težavah? Rusija napoveduje popoln umik vojakov (VIDEO)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa se je Bidnu zahvalil za podporo. »Ne glede na to, kaj kdo pravi, dobivamo potrebno podporo - potrebujemo jo, da še naprej varujemo življenja pred ruskimi napadi,« je zapisal na družbenih omrežjih. »Storili bomo vse, da nadomestimo šest mesecev, ki so minili v razpravah in dvomih,« je dodal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije