ZAKON O MAŠČEVANJU

Putin se ne šali več: Naše maščevanje je pripravljeno!

Opozorila Evropi, da je Rusija že napisala zakon o maščevanju, če Zahod zaseže skoraj 300 milijard dolarjev ruskega premoženja in jih uporabi za pomoč Ukrajini.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Gavriil Grigorov Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Gavriil Grigorov Via Reuters

Potem ko je predsednik Vladimir Putin leta 2022 poslal vojake v Ukrajino, so ZDA in njihovi zavezniki prepovedali transakcije z rusko centralno banko in finančnim ministrstvom ter zamrznili približno 300 milijard dolarjev ruskega premoženja na Zahodu.

image_alt
Putin v resnih težavah? Rusija napoveduje popoln umik vojakov (VIDEO)

Najvišji uradniki v Združenih državah želijo zaseči premoženje, da bi pomagali Ukrajini, čeprav nekatere bankirje in evropske uradnike skrbi, da bi tak zaseg premoženja pomenil nevaren precedens. Predstavniški dom ameriškega kongresa je v soboto sprejel zakon z določbo, ki omogoča zaseg ruskega premoženja, a levji delež ruskega premoženja ni v ZDA, temveč v Evropi.

Zakon o maščevanju

»Imamo pripravljen odgovor,« je po poročanju ruske državne tiskovne agencije RIA dejala Valentina Matvijenko, predsednica zgornjega doma ruskega parlamenta. »Imamo osnutek zakona s povračilnimi ukrepi, ki smo ga pripravljeni obravnavati takoj, in Evropejci bodo izgubili več kot mi,« je še dejala Matvijenkova. Kakšen bo odziv na zaseg ruskega premoženja, o katerem na Zahodu še vedno razpravljajo, bolj natančno Matvijenkova ni navedla.

Valentina Matvijenko v družbi ruskega predsednika. FOTO: Pool Reuters Pictures
Valentina Matvijenko v družbi ruskega predsednika. FOTO: Pool Reuters Pictures

Ena od možnosti, o katerih se Zahod pogovarja, je zaplemba dohodkov od premoženja, ne da bi vzeli premoženje samo. Putin pravi, da je Zahod sprožil gospodarsko vojno proti Rusiji, pri čemer trdi, da je rusko gospodarstvo, ki je lani zraslo za 3,6 odstotka, odporno proti zahodnim sankcijam, katerih cilj je ustaviti rusko trgovino.

Kremelj je večkrat dejal, da bi bil kakršen koli zaseg njegovega premoženja v nasprotju z načeli prostega trga, ki jih razglaša Zahod, in bi spodkopal zaupanje v ameriški dolar in evro, hkrati pa odvrnil svetovne naložbe in spodkopal zaupanje v zahodne centralne banke.

Nekateri ruski uradniki so sicer že namigovali, da bi lahko v primeru zasega ruskega premoženja enako usodo doletela sredstva tujih vlagateljev, blokirana na posebnih računih v Rusiji. Koliko denarja je na teh računih, ni jasno.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije