RUSIJA ŠE NAPREJ PRISTRANSKO

Putin kaznoval duhovnika, ki je govoril na grobu Navalnega

Suspendiran, degradiran in premeščen – opravljal je le svoje delo.
Fotografija: Konsenz Zahoda je, da Navalni ni umrl tako, kot trdi Putin. FOTO: Sofia Sandurskaya Afp
Odpri galerijo
Konsenz Zahoda je, da Navalni ni umrl tako, kot trdi Putin. FOTO: Sofia Sandurskaya Afp

Vodja Ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril, je suspendiral duhovnika, ki je konec marca vodil obred na grobu ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, enega najglasnejših kritikov Kremlja. Duhovniku so med drugim za tri leta prepovedali vodenje obredov, prav tako pa je bil premeščen v drugo cerkev.

image_alt
Putin se ne šali več: Naše maščevanje je pripravljeno!

Patriarh Kiril, tesni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je podpisal odlok, s katerim je duhovniku Dmitriju Safronovu za tri leta prepovedal vodenje bogoslužja, poleg tega pa ne sme nositi križa in sutane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Safronov, ki je imel govor na grobu Navalnega 40 dni po njegovi smrti, je bil tudi degradiran in premeščen v drugo cerkev v Moskvi, piše v odloku s 15. aprila, ki je bil v torek objavljen na spletni strani Ruske pravoslavne cerkve.

Odločali bodo o njegovi prihodnosti

Po izteku triletne prepovedi leta 2027 bodo ponovno odločali o njegovi nadaljnji duhovniški službi, izhaja iz odloka, v katerem pa ni naveden razlog za sprejeto odločitev, dodaja AFP.

image_alt
Slavoj Žižek: Propad Evrope je v interesu svetovne desnice

Po navedbah podpornikov Navalnega je Safronov v skladu s pravoslavno tradicijo imel govor 26. marca, 40 dni po smrti opozicijskega voditelja. Obred je potekal v navzočnosti družine in privržencev Navalnega na moskovskem pokopališču Borisovo, kjer je Aleksej Navalni tudi pokopan.

Aleksej Navalni (1976-2024). FOTO: Maksim Šemetov/reuters
Aleksej Navalni (1976-2024). FOTO: Maksim Šemetov/reuters

Navalni, najbolj oster kritik in nasprotnik Putina v zadnjem desetletju, je umrl v dvomljivih okoliščinah 16. februarja v oddaljeni zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije, kjer je prestajal dolgoletno kazen zaradi obtožb o »ekstremizmu«.

Podporniki Navalnega trdijo, da je bil opozicijski voditelj na ukaz Putina ubit na predvečer načrtovane izmenjave zapornikov z Zahodom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije