GEOMAGNETNA NEVIHTA

Pripravite se na kaos, prihajajo trije nevihtni dnevi

Prva dva dni bo nevihta najmočnejša.
Fotografija: Magnetno polje nas varuje pred sevanjem vesolja. FOTO: Guliver, Getty Images
Odpri galerijo
Magnetno polje nas varuje pred sevanjem vesolja. FOTO: Guliver, Getty Images

MOSKVA – Tridnevna geomagnetna nevihta bo konec septembra prizadela naš planet, je napovedal astronomski laboratorij inštituta za fiziko ruske akademije znanosti.

Geomagnetna nevihta se bo začela 27. septembra in bo trajala do 29. Prva dva dni bodo motnje magnetosfere močnejše (kategorija G2), tretji dan pa bo nevihta oslabela. Geomagnetne nevihte kategorije G2 vplivajo na energetske sisteme, satelitske naprave in visokofrekvenčne radiovalove. Še posebej naj bi nevihta vplivala na GPS in radijske sprejemnike.

Geomagnetna nevihta je posledica povečane aktivnosti Sonca. Na njegovem površju se dogajajo velike eksplozije, ob katerih v medplanetarni prostor uhajajo velike količine plina. Geomagnetne nevihte po splošno sprejetem mnenju znanstvenikov sicer nimajo neposrednega vpliva na zdravje ljudi, nekatere živali pa jih lahko zaznajo.

Če bi nastala geometralna nevihta kategorije G5, bi prizadela električna omrežja po vsem svetu. Računalniški sistemi bi se lahko sesuli, vplivala bi tudi na radijske valove, kar bi pomenilo, da bi lahko po vsej Zemlji prišlo do nedelovanja mobilnih telefonov, GPS in interneta. Med nevihto leta 2003 tako signal GPS ni bil na voljo v večjem delu ZDA in Kanade. Nevihta ima lahko negativne posledice tudi v letalskem prometu, saj je natančna navigacija letal odvisna od signala GPS.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije