RUSKI VETERAN

Pri 102 letih premagal korono

Ruskemu veteranu so pomagale kozmonavtske vaje. Iz bolnišnice odšel v vojaški uniformi z vsemi medaljami.
Fotografija: Nikolaj Bagajev je bil močnejši od smrti. FOTOGRAFIJI: Tatjana Makejeva/Reuters
Odpri galerijo
Nikolaj Bagajev je bil močnejši od smrti. FOTOGRAFIJI: Tatjana Makejeva/Reuters

Ruski veteran iz druge svetovne vojne Nikolaj Bagajev pravi, da je že drugič v življenju prevaral smrt. A tokrat se ni boril proti nemški invaziji na Sovjetsko zvezo, ampak proti mikroskopsko majhnemu sovražniku – koronavirusu.


Stodveletni Bagajev je imel ob sprejemu v bolnišnico v Koroljovu blizu Moskve poškodovanih že 80 odstotkov pljuč, a po mesecu zdravljenja, med katerim je en teden preživel tudi v intenzivni negi, so ga pustili domov. In to v vojaški uniformi z vsemi medaljami.

»Ko sem nazadnje zrl smrti v oči, se je pisalo leto 1941. Tedaj sem imel v bitki za Moskvo ranjeno desno pljučno krilo. A bil sem še mlad in sem se hitro pozdravil. Tokrat sem nekajkrat skoraj izgubil upanje, a so mi zdravniki pomagali in me spodbujali, za kar sem jim neskončno hvaležen. Oni so resnični heroji,« je povedal neuničljivi veteran, ki se je še maja letos v družbi ruskega predsednika Vladimirja Putina udeležil velike vojaške parade ob dnevu zmage v Moskvi, drugače pa je aktiven član komunistične partije.
Neskončno je hvaležen medicinski ekipi, ki mu je pomagala okrevati.
Neskončno je hvaležen medicinski ekipi, ki mu je pomagala okrevati.

Bagajev, ki je lani prejel častni čin polkovnika v rezervi, je bil med drugo svetovno vojno dvakrat ranjen: prav spomini na tiste dni so mu pomagali v boju proti covidu-19. Po vojni je odšel v tedanjo sovjetsko republiko Kazahstan, kjer je sodeloval pri gradnji kozmodroma v Bajkonurju. In tam se je od kozmonavtov naučil tehnike dihanja, ki mu je pomagala preživeti tudi covid-19, je povedal. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije