GOZD

Posadil pet milijonov dreves

Indijec je v 50 letih preoblikoval opustošeno pokrajino in ustvaril gozd. S sajenjem je preboleval izgubo najbližjih, odnehal je pred desetimi leti.
Fotografija: Za svoja prizadevanja je prejel številne nagrade. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Za svoja prizadevanja je prejel številne nagrade. FOTO: Youtube

Drevesar iz Utarakhana je bil vzdevek moškega iz Indije, ki je v 50 letih svojega življenja posadil več kot pet milijonov dreves. S tem je opustošeno pokrajino spremenil v živahen gozd. Višvešvar Dut Saklani, ki je umrl 18. januarja letos v 96. letu starosti, je prvo drevo posadil pri osmih letih pod mentorstvom svojega strica in nato pri tem početju vztrajal, kolikor so mu dovolile moči. Gola pobočja in griči njegove domače vasi Pujargaon so danes bogata zelena dežela, Saklani pa velja za velikega dobrotnika in človekoljuba.

Gozd, ki ga je ustvaril en sam človek. FOTO: Fb
Gozd, ki ga je ustvaril en sam človek. FOTO: Fb

Sajenja dreves se je fanatično lotil, potem ko je umrl njegov brat. Izgubo je preboleval tako, da je cele dneve sadil drevesa. Leta 1958 mu je umrla prva žena in ponovno jih je začel saditi, in takrat je že bilo očitno, da bo temu posvetil svoje življenje. Posadil je na milijone rododendronov, kapokovcev, guav in njegove najljubše sorte, himalajskega hrasta.


Sovaščani so ga zaradi tega globoko vzljubili, res pa je, da so mu na začetku krčevito nasprotovali, ob neki priložnosti so ga celo pretepli, ker je krčil obdelovalne površine. A ni se vdal, ustavil se je šele pred desetimi leti, ko so ga izdale oči. Do takrat je z gozdom prekril 120 hektarjev. »Prve sadike je posadil kot otrok, tega ga je naučil njegov stric,« je povedal njegov sin Santoš Svarup Saklani. Vid mu je opešal zaradi peska in blata, ki mu je šel v oči, ko je sadil drevesa.« Drevesar je prejel številna ugledna priznanja za naravovarstvo in dobrodelnost. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije