Pogrešate prijatelje? Znanstveniki napovedali, kako dolgo se jim bomo morali še izogibati

Družbeno distanciranje bo potrebno, dokler ne odkrijejo učinkovitega cepiva ali zdravila.
Fotografija: Vam družbeno distanciranje že preseda? FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Vam družbeno distanciranje že preseda? FOTO: Dejan Javornik

Medtem ko nekatere države že napovedujejo omilitev ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa, pa nova študija napoveduje, da naša socialna življenja še kar nekaj časa ne bodo niti približno taka, kot so bila pred izbruhom pandemije.
 
Preberite tudi:

Boj s koronavirusom: stopnja smrtnosti v Sloveniji skoraj tolikšna kot na Kitajskem


 
V študiji, objavljeni v reviji Science Tuesday, so raziskovalci s Harvarda napovedali, da bo tokratni pandemiji sledilo še več manjših izbruhov covida-19. Če ne bodo prej razvili cepiva ali zdravila, se bomo morali, če hočemo zajeziti pandemijo, po vsem svetu obnašati nedružabno vse do leta 2022. Podaljšanje obdobja nedružabnega življenja, ko se moramo ljudje držati na primerni razdalji, zbiranje na javnih mestih pa je prepovedano, bo potrebno, da se nadzira širjenje bolezni in prepreči, da bi se zdravstveni sistemi po svetu sesuli.

Pandemija še dve leti? 

Raziskovalci so uporabili podatke iz ZDA, da so napovedali morebitne scenarije okužb z novim koronavirusom vse do leta 2025. Sodeč po trenutnih kapacitetah zdravstvenih sistemov po svetu, bi pandemija trajala do leta 2022, ukrepi družbenega distanciranja pa bi morali biti v tem času v veljavi med 25 in 70 odstotki časa.
 
Če bi omejili ukrepe, bi vrh pandemije lahko porinili do jeseni letošnjega leta. »Milejši ukrepi bi lahko podaljšali vrh epidemije,« so zapisali avtorji študije in poudarili, če ne bodo zdravstveni sistemi povečali svojih kritičnih kapacitet, nas nedružabno življenje čaka še dve leti. Učinkovito cepivo bi lahko dobili šele čez nekaj let in do takrat je najučinkovitejši način za omejitev prenašanja novega koronavirusa, ki je okužil že več kot dva milijona ljudi po svetu in zahteval več kot 130 tisoč smrtnih žrtev, prav družbeno distanciranje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije