KOSOVO

Podpredsednik Srbske liste prevzel odgovornost za napad na Kosovu, vpletenost Beograda zanika

Zagotovil je, da je vse logistične priprave za obrambo naroda opravil sam in da to dejanje ni povezano z njegovo minulo politično dejavnostjo.
Fotografija: Po navedbah srbskega predsednika Aleksandra Vučića je Milan Radoičić odstopil s položaja. FOTO: Zorana Jevtic Reuters
Odpri galerijo
Po navedbah srbskega predsednika Aleksandra Vučića je Milan Radoičić odstopil s položaja. FOTO: Zorana Jevtic Reuters

Odgovornost za nedeljski napad na policijo na severu Kosova, v katerem je umrl policist, v kasnejših spopadih pa še trije napadalci, je danes prevzel nekdanji podpredsednik največje stranke Srbov na Kosovu Srbske liste Milan Radoičić. Obenem je zanikal vpletenost Beograda v napad.

Radoičić, ki je po navedbah srbskega predsednika Aleksandra Vučića že odstopil s položaja podpredsednika Srbske liste, je prevzel vso odgovornost za organizacijo oboroženega spopada v vasi Banjska, ki ga je mednarodna skupnost označila za teroristično dejanje.

Upor proti terorju

Prek svojega odvetnika Gorana Petronijevića je v izjavi za javnost sporočil, da je skupaj s sonarodnjaki s severa Kosova 24. septembra prišel na sever Kosova, v vas Banjska. »Razlog za našo vrnitev je bil, da opogumimo srbski narod s tega območja v uporu proti terorju, ki ga prenaša vsak dan,« je zapisal v izjavi.

image_alt
»Napadalci so profesionalci, ki nosijo maske in so močno oboroženi«, Vučić se bo oglasil popoldan

Zagotovil je, da je vse logistične priprave za obrambo naroda opravil sam in da to dejanje ni povezano z njegovo minulo politično dejavnostjo. »O tem nisem obveščal nikogar, niti srbskih oblasti, niti od njih nisem prejel nobene pomoči, ker smo že tedaj imeli različna stališča glede vprašanja upora Kurtijevemu terorju,« je še zatrdil.

Kosovske oblasti so po napadih priprle šest domnevnih napadalcev, ki so osumljeni več kaznivih dejanj, vključno s terorizmom. Šest drugih naj bi se po spopadih zdravilo v bolnišnici v Srbiji. Tam je po navedbah Vučića tudi Radoičić.

Oblasti v Beogradu na čelu z Vučićem so vpletenost Srbije v incident večkrat zanikale, Priština na čelu s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem pa trdi, da je Srbija napadalcem nudila logistično podporo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije