NAPETO

»Napadalci so profesionalci, ki nosijo maske in so močno oboroženi«, Vučić se bo oglasil popoldan

Razmere na severu Kosova so se močno zaostrile po aprilskih lokalnih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah, na katerih so bili za župane izvoljeni Albanci.
Fotografija: Razmere na severu Kosova so se močno zaostrile po aprilskih lokalnih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah, na katerih so bili za župane izvoljeni Albanci. FOTO: Laura Hasani Reuters
Odpri galerijo
Razmere na severu Kosova so se močno zaostrile po aprilskih lokalnih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah, na katerih so bili za župane izvoljeni Albanci. FOTO: Laura Hasani Reuters

Na severu Kosova je bil zgodaj davi v napadu ubit policist, še en pa je bil ranjen, je sporočil kosovski premier Albin Kurti. Policijsko patruljo so po navedbah policije napadli s strelnim orožjem in ročnimi granatami, ko se je približevala blokadi na eni od cest blizu meje s Srbijo.

Kurti je v sporočilu na družbenem omrežju Facebook napad na policiste označil za teroristično dejanje. »Napadalci so profesionalci, ki nosijo maske in so močno oboroženi,« je zapisal.

">

Napadi oboroženih skupin po besedah Kurtija še potekajo. »Naše sile so obkolile najmanj 30 težko oboroženih ljudi. Pozivam jih, naj se predajo. Oni so tisti, ki napadajo našo policijo. Storilce in njihove naročnike bomo ujeli in kaznovali,« je izjavil kosovski premier po zasedanju kosovskega varnostnega sveta.

Razmere na severu Kosova so se močno zaostrile po aprilskih lokalnih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah, na katerih so bili za župane izvoljeni Albanci. Po junijskih pogovorih, na katerih sta se srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti sestala z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom, so se napetosti nekoliko umirile.

image_alt
Kosovo dve srbski skupini označilo za teroristični organizaciji

Borrell je sicer v torek po novem krogu pogovorov, ki sta se jih udeležila Vučić in Kurti poudaril, da je EU zaskrbljena, ker Beograd in Priština ne izvajata svojih zavez iz sporazuma o poti k normalizaciji odnosov. Opozoril je, da obe strani lahko izgubita priložnosti za napredek na svoji evropski poti.

Vučić se bo oglasil popoldan

Srbski predsednik Aleksandar Vučić bo incident po navedbah srbskih medijev komentiral popoldne. Mediji v Prištini poročajo, da je na Kosovo že prispel posebni predstavnik Evropske unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak.

Lajčak je skupaj z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borellom na družbenem omrežju X najostreje obsodil »grozljiv napad« na kosovsko policijo. Zapisal je, da je nasilje v kakršnikoli obliki absolutno nesprejemljivo. Poudaril je tudi, da je treba storilce privesti pred sodišče in da se vsi morajo takoj vrniti k dialogu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije