Po sneg s helikopterjem

S skrajno operacijo rešili priljubljeno zimsko središče. Ekologi bentijo in opozarjajo na onesnaževanje.
Fotografija: Zasnežili so le nižje ležeča smučišča, se branijo upravljavci. FOTO: YouTube
Odpri galerijo
Zasnežili so le nižje ležeča smučišča, se branijo upravljavci. FOTO: YouTube

Smučarji jim ploskajo, ekologi bentijo. V francoskih Pirenejih so pomanjkanje snega, ki bi med zimskimi počitnicami lahko pošteno udarilo tamkajšnji turizem in razočaralo številne ljubitelje belih strmin, rešili z akcijo, ki je stala 5000 evrov. Z višjih predelov smučišča Superbagnéres so s helikopterjem prepeljali 50 ton snega in seveda sprožili gnev okoljevarstvenikov.

Ti znova poudarjajo, da je pomanjkanje snega ena od posledic kritičnih podnebnih sprememb, s takšnimi potezami, ki povzročajo predvsem še več izpustov toplogrednih plinov in porabljajo dragoceno energijo, pa ljudje stanje le še poslabšujejo. A ekologisti so tokrat pri opozorilih osamljeni, večji del javnost je namreč potegnil z odločitvijo velmož, ki se branijo, da je bila takšna odločitev edina smiselna naložba, ker da so tako ne le številnim otrokom iz Francije omogočili smuko med zimskimi počitnicami (predvsem začetnikom, saj je teh na nižjeležečih progah največ), obdržali so okoli 80 delovnih mest sezonskih delavcev, od smučarskih učiteljev, žičničarjev in ponudnikov gostinskih storitev.


Številna francoska smučišča, ki niso pravočasno ukrepala, se prav februarja, ko zaslužijo največji delež sezonskega prihodka, spopadajo s strašansko izgubo, priljubljeno središče Superbagnéres pa je s helikopterjem, preprosto rečeno, rešilo letošnjo zimo, so ponosni v tistem delu francoskih Pirenejev.

Strošek operacije se jim bo desetkratno povrnil s prodajo smučarskih vozovnic, so že preračunali, a poudarili, da je šlo za enkratno potezo v izjemno topli zimi in da to nikakor ne bo nova metoda zasneževanja.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije