NASILJE

Po množičnih protestih aretirali več kot 400 ljudi

Francoske oblasti razmišljajo, da bi razglasile izredno stanje.
Fotografija: Eden od protestnikov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Eden od protestnikov. FOTO: Reuters

PARIZ – Po izgredih na sobotnih protestih v Parizu je bilo po zadnjih podatkih policije aretiranih 412 oseb, od tega jih je 378 še vedno v priporu. Poškodovanih je bilo 113 ljudi, med njimi 23 pripadnikov varnostnih sil. Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem danes v Parizu obiskal Slavolok zmage, ki so ga protestniki poškodovali.

Cestninske postaje v Franciji med protesti. FOTO: Reuters
Cestninske postaje v Franciji med protesti. FOTO: Reuters
Po podatkih francoske vlade se je na ulicah Pariza v soboto na protestih proti dvigom cen pogonskega goriva, ki ga je pripravilo t. i. gibanje rumeni jopič, zbralo več kot 5000 ljudi. Demonstracije so hitro prerasle v izgrede, na katerih so med drugim zažigali avtomobile in plenili trgovine.

Macron si je danes po prihodu iz Argentine ogledal prizorišče ob Slavoloku zmage, ki so ga protestniki poškodovali z grafiti. Pri slavoloku so poskušali tudi prebiti barikade, a se je policija odzvala s solzivcem in z vodnim topom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski predsednik je izgrede obsodil že v Buenos Airesu, ko je dejal, da nasilje ni nikoli odgovor in da tega ne more sprejeti. Francoske oblasti za zdaj niso izključile možnosti, da bi razglasile izredno stanje in tako preprečile nadaljnje izgrede in nasilje, je pojasnil tiskovni predstavnik vlade Benjamin Griveaux.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije