Panika zaradi koronavirusa, a ta bolezen je vzela veliko več življenj

Za gripo zboli veliko več ljudi, a je smrtnost precej manjša.
Fotografija: Vessvet je v primežu novega koronavirusa. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Vessvet je v primežu novega koronavirusa. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Po svetu se skupaj z novim koronavirusom širi tudi strah. Borze tonejo v rdeče številke, število okuženih, smrtnih žrtev in držav, kjer imajo primere okužb, pa narašča. Pristojni tudi v Sloveniji svarijo, da je panika odveč, previdnost pa na mestu.

Doslej je po podatkih portala Worldometers po svetu zaznanih več kot sto tisoč primerov okužbe, umrlo je več kot 3.400 ljudi. Številke pa so veliko višje pri navadni oziroma sezonski gripi. Letos je zaradi gripe po svetu umrlo že 87.105 ljudi. Vsako leto zaradi zapletov ob gripi po svetu po ocenah umre od 290.000 do 650.000 ljudi, kar je od 795 do 1.781 smrti na dan. Samo danes je umrlo že 614 ljudi.


Več o koronavirusu lahko preberete tukaj.


Če je ta primerjava vsaj nekoliko pomirjujoča glede širjenja virusa sars-cov-2, pa so bolj skrb vzbujajoče novice o tem, da je virus mutiral v dva seva in da je čedalje več primerov, ko so paciente odpustili iz bolnišnice, ker so ozdraveli, naknadno pa so bili ponovno pozitivni na virus. Poleg tega je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) 3. marca sporočila, da je smrtnost zaradi virusa sars-cov-2 po svetu 3,4-odstotna. Za primerjavo: smrtnost pri sezonski gripi je manjša, saj umre približno 0,1 odstotka okuženih. Podobna je smrtnost pri tistih, ki nimajo predhodnih zdravstvenih težav in se okužijo s sars-cov-2, saj je pri takih pacinetih smrtnost 0,9-odstotna.

Pri okužbi s sars-cov-2 verjetnost za smrt narašča s starostjo pacientov. Tako je pri starejših od 80 let smrtnost 14,8-odstotna, pri mlajših od 40 let pa 0,2-odstotna. Tudi gripa je lahko huda bolezen, predvsem za starejše. Od 80 do 90 odstotkov vseh smrti, povezanih z gripo, doleti ljudi, starejše od 65 let.


Število okužb z virusom sars-cov-2 nenehno narašča. Aktualne številke lahko spremljate tukaj:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije