NA HRVAŠKEM IN V BIH

Opazite črne vreče? Te so znak za varen prihod migrantov

Bihać naj bi postal pravo zbirališče ilegalnih prebežnikov, od tam pa potujejo proti Sloveniji.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Ranierimeloni Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Ranierimeloni Getty Images/istockphoto

GENERALSKI STOL – Množični premiki prebežnikov se še niso ustavili. Na poti iz Afganistana, Pakistana, Sirije itd. jih pot vodi preko BiH, Hrvaške ter Slovenije proti, kot pravijo, boljšemu jutri. Prebivalci na območju hrvaškega Generalskega Stola v karlovški županiji poročajo o črnih vrečah v gozdu, kupih smeti, nahrbtnikih in supergah, ki jih na svoji poti puščajo prebežniki, ki nelegalno prestopajo evropske meje. »Ko sem bila v hiši, sem slišala psa, kako laja. Migranti so vdrli v mojo drugo hišico, kjer sicer kuham. Razbili so posodo, vzeli hrano in odšli,« ja za 24sata dejala starejša ženska. To pa ni osamljen primer, nelagodje in strah sta se zarila v podzavest prebivalcev na območju Karlovca. Od tam prebežniki večinoma potujejo proti območju Bele krajine, kjer ob Kolpi slovenska policija dnevno prekriža pot prebežnikom.


Premikajo se v velikih skupinah

Nizke gladine rek migrantov omogočajo lahke prehode, po pričanju domačinov pa se premikajo večjih skupinah – od 20 do 100. »Vračal sem se v Zagreb, ko sem na razdalji kakšnih 500 metrov videl, kako tečejo preko ceste. Mislil sem, da gre za žival. Ko sem se približal, sem spoznal, da gre za mlajše moške. Bilo jih je okoli 50 ali 100,« je povedal možakar z območja Generalskega Stola. Kot še pišejo, so v gozdu večkrat opazili črne vreče, privezane za drevesa: to naj bi bil znak za varen prehod.

Na Hrvaškem so sicer v prvih devetih mesecih letos evidentirali in procesirali 4651 prebežnikom, kar je za 30,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije