NOV PREBIVALEC

Neverjetno: vesoljska postaja bo dobila novega prebivalca

Cimon je opremljen z umetno inteligenco. Na pomoč astronavtom predvidoma konec leta.
Fotografija: Robot se bo prosto gibal po postaji. FOTO: Airbus 2018
Odpri galerijo
Robot se bo prosto gibal po postaji. FOTO: Airbus 2018

BERLIN – Mednarodna vesoljska postaja bo dobila novega prebivalca. A to ne bo običajen astronavt, ampak lebdeči robot, ki sliši na ime Cimon. Naprava nekoliko spominja na žogo, na eni strani ima narisan smejoč se obraz, rada ima glasbo in uporablja več kot 1000 različnih stavkov.

Ime Cimon je okrajšava angleških besed Crew Interactive Mobile Companion, kar pomeni, da gre za mobilno napravo, ki bo navezovala stike s posadko. Njegova naloga bo potovati po Mednarodni vesoljski postaji, ponujati tehnično pomoč in seveda opozarjati na morebitne napake v delovanju plovila. Opremljen je z umetno inteligenco in zaslonom. Po breztežnosti vesolja ga bodo poganjali motorji, ki delujejo na principu propelerjev.

Naprava bo proučevala vedenje astronavtov in jim pomagala. FOTO: Airbus 2018
Naprava bo proučevala vedenje astronavtov in jim pomagala. FOTO: Airbus 2018


Futuristično napravo izdelujeta Airbus in Evropska vesoljska agencija. Predvidoma se bo posadki v orbiti okoli Zemlje pridružil konec leta. Vodja projekta Till Eisenberg je povedal: »Cimon je osebni asistent, ki je sposoben prepoznati glas in izraze na obrazu. Radi bi proučevali dolgoročne vplive življenja v vesolju na vedenje članov odprav, da bi lahko razvili načine, kako jim pomagati. Predvsem bi radi zmanjšali stres, ki so mu astronavti izpostavljeni. Poseben poudarek bo tudi na zbiranju podatkov o interakcijah med človekom in umetno inteligenco.« Ime Cimon so mu dali po atenskem vojskovodji Kimonu, ki je premagal Perzijce in zagotovil starim Grkom, da so doživeli razcvet in postavili temelje evropski civilizaciji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije