STEKLENICA S SPOROČILOM

Neverjetno odkritje: iskal cevi, našel pa časovno kapsulo staro 135 let (FOTO)

Steklenica s sporočilom v viktorijanski hiši čakala 135 let. Vodoinštalater je med rezanjem poda ni poškodoval.
Fotografija: Steklenico so žal morali razbiti, da so se dokopali do sporočila.
Odpri galerijo
Steklenico so žal morali razbiti, da so se dokopali do sporočila.

James Ritchie in John Grieve sta položila ta tla, vendar nista spila viskija, je med drugim pisalo na listu papirja iz leta 1887, ki ga je med nedavno prenovo doma v Edinburgu odkril šokirani vodovodni inštalater. Peter Allan je namreč odkril časovno kapsulo, ki sta jo pred 135 leti skrila delavca, mojster pa je olajšan, da zaklada med iskanjem cevi ni uničil.

Bila sta domačina

Zarezal je namreč ravno okoli steklenice, ki je tako z dragoceno vsebino vred ostala nedotaknjena, poroča BBC, o najdbi pa je takoj obvestil lastnico hiše, Eilidh Stimpson. Ta je v družbi svojih otrok navdušeno občudovala steklenico in si prizadevala s pinceto potegniti sporočilo na plan, a se je izkazalo, da je to misija nemogoče, saj se je list pri tem začel trgati. Steklenico je tako žal morala razbiti, da se je dokopala do sporočila, na katerem je pisalo: »James Ritchie in John Grieve sta položila ta tla, vendar nista spila viskija. Kdor koli najde to steklenico, bo morda mislil, da najin prah nosi po cesti,« sta daljnega 6. oktobra 1887 zapisala delavca, kot kaže popis prebivalstva iz tistega obdobja, tudi domačina.

Zagotavljata, da nista spila viskija. FOTOGRAFIJI: Twitter
Zagotavljata, da nista spila viskija. FOTOGRAFIJI: Twitter

»Soba je velika komaj dvanajst kvadratnih metrov. Prestavljal sem radiator in iskal cevi pod podom. Še zdaj ne morem verjeti, da sem v tla zarezal okoli steklenice, kakšna sreča!« je navdušen Allan, ki sklepa, da je bil majhen prostor, v katerem se je skrivala časovna kapsula, namenjen služkinji.

Nad najdbo sta bila seveda navdušena tudi otroka Stimpsonove, ki z možem že vrsto let živi v viktorijanski hiši, ko so vsi zbrani s svetilko prebirali skrivnostne vrstice, sta se tresla od navdušenja, pove njuna mati.

»Prepričana sta bila, da nas bo sporočilo vodilo do zaklada, a kljub temu nista razočarana,« pove lastnica hiše, ki je skrbno shranila list papirja in tudi vse delce steklenice. Sporočilo bo najverjetneje pospravila v nepoškodovano grlo steklenice in dragoceni spominek ponosno razstavila v dnevni sobi, pod tla, kjer je več kot stoletje ždela časovna kapsula Ritchieja in Grieva, pa bo spravila prepis sporočila in dodala novo, ki ga bo spisala njena družina. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije