JODOVE TABLETE

Ljudje izropali lekarne po sporočilu ministrstva: Bodite pripravljeni

Največja lekarniška veriga je sporočila, da so bile zaloge jodovih tablet po objavi ministrstva tako rekoč razprodane in da si prizadevajo za njihovo obnovitev, vendar ne vedo, kdaj točno se bo to zgodilo.
Fotografija: Največja lekarniška veriga je sporočila, da so bile zaloge jodovih tablet po objavi ministrstva tako rekoč razprodane. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Največja lekarniška veriga je sporočila, da so bile zaloge jodovih tablet po objavi ministrstva tako rekoč razprodane. FOTO: Jože Suhadolnik

Ministrstvo za zdravje na Finskem je v torek svojim državljanom priporočilo nakup enega odmerka jodovih tablet za vse ljudi, v starosti od treh do 40 let, da bodo pripravljeni v primeru nevarnosti sevanja. Smernice ministrstva o tem so bila nazadnje posodobljene leta 2002, so sporočili in dodali, da nova priporočila temeljijo na smernicah, ki jih je leta 2017 izdala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

»Nesreča v jedrski elektrarni bi lahko v okolje sprostila radioaktivni jod, ki bi se lahko kopičil v ščitnici. To najbolj škoduje otrokom, ki so zaradi velikih doz sevanja bolj izpostavljeni tveganju za nastanek raka ščitnice,« pravijo na ministrstvu.

Kdo lahko jemlje jodove tablete? 

Ministrstvo je tudi opozorilo, da en odmerek jodove tablete običajno zagotavlja zadostno zaščito. Dodali so, da jod redko povzroča neželene učinke, vendar naj bi ga ljudje z boleznimi ščitnice uporabljali previdno.

»Odrasli niso izpostavljeni enakemu tveganju in smernice ne priporočajo več jemanja jodovih tablet ljudem, starejšim od 40 let,« je dodalo finsko ministrstvo.

image_alt
Nas mora resno skrbeti? ZDA se pospešeno pripravljajo na jedrski napad

Priporočeni enkratni odmerek za populacijo od 12 do 40 let, je 130 miligramov kalijevega jodida. Otrokom, starejšim od treh let, se priporoča polovica tega odmerka.

Največja finska lekarniška veriga je v torek popoldne sporočila, da so bile zaloge jodovih tablet po objavi ministrstva tako rekoč razprodane in da si prizadevajo za njihovo obnovitev, vendar ne vedo, kdaj točno se bo to zgodilo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije