3. NOVEMBER

Napoved maščevanja? Skrivnostno sporočilo Hezbolaha: »Čakamo na petek« (VIDEO)

Nagovor vodje te libanonske organizacije verjetno tudi znak politične strategije, ki ji bo Hezbolah sledil v prihodnosti.
Fotografija: Predel prestolnice Dahlya ki je pod nadzorom Hezbolaha je polepljen s podobami šejka Nasrala. FOTO:JURE ERZEN/Delo 
Odpri galerijo
Predel prestolnice Dahlya ki je pod nadzorom Hezbolaha je polepljen s podobami šejka Nasrala. FOTO:JURE ERZEN/Delo 

Libanonsko gibanje Hezbolah je objavilo kratek posnetek s sporočilom »Čakamo na petek«. Tako so napovedali govor vodje te organizacije šejka Hasan Nasrala, ki naj bi imel televizijski govor na komemoracijski slovesnosti za »mučenike, ki so padli na poti v Al-Quds«. Nagovor je verjetno tudi znak politične strategije, ki ji bo Hezbolah sledil v prihodnosti.

image_alt
Zapiral je vrečo s truplom, nato pa je prišel trenutek, zaradi katerega je CNN-ova zgodba postala viralna

Obstaja možnost, da bi Nasrallah razglasil stopnjevanje spopadov na izraelski meji, da bi tako poskusil pritegniti izraelske sile proti severu. V zadnjih tednih je Hezbolah vodil obmejno vojno z Izraelom, v kateri je bilo doslej ubitih 47 Hezbolahovih borcev in sedem izraelskih vojakov.

V novem napadu na begunsko taborišče v Gazi več deset mrtvih

Izraelska vojska je danes ponovno napadla begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze, pri tem je bilo ubitih več deset ljudi, so danes sporočile oblasti v oblegani palestinski enklavi. ZN so napade na največje begunsko taborišče v Gazi ostro obsodili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

image_alt
Ubitih naj bi bilo že ogromno otrok: »Številke so grozljive«

V napadu na begunsko taborišče Džabalija je bilo že v torek ubitih približno 50 ljudi, še okoli 150 je bilo ranjenih. Po navedbah Izraela je bil v napadu ubit tudi eden od poveljnikov Hamasa, ki je načrtoval napade na Izrael 7. oktobra. 

Napadi na begunsko taborišče bi lahko bili vojni zločin

Smrtonosni izraelski zračni napadi na begunsko taborišče Džabalija, bi »lahko štel za vojni zločin«, so sporočili iz Urada ZN za človekove pravice. Izraelska vojska je omenjeno taborišče v dveh dneh napadla dvakrat.

»Glede na veliko število civilnih žrtev in obseg uničenja po izraelskih zračnih napadih na begunsko taborišče Džabalija imamo resne pomisleke, da gre za nesorazmerne napade, ki bi lahko pomenili vojne zločine,« je urad zapisal na družbenem omrežju X. Civilna zaščita v palestinski enklavi, kjer je na oblasti gibanje Hamas, je sporočila, da so bile v novem napadu ubite celotne družine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije