SREČNO

Na vrata potrkalo novo leto – 2019

Tradicionalno so tudi po svetovnih prestolnicah vstop v novo leto pospremili z ognjemeti, s svetlobnimi projekcijami in z zvonovi.
Fotografija: Ognjemet v Hongkongu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ognjemet v Hongkongu. FOTO: Reuters

Leto 2018 se je poslovilo, na vrata je potrkalo novo – 2019. S številnimi prireditvami na prostem ga pričakujejo tudi v večjih slovenskih mestih, največ obiskovalcev se bo seveda zbralo v Ljubljani. Živahno je že na Kongresnem trgu pa tudi na drugih prizoriščih mestnega središča. Pestro je tudi v Mariboru, na Ptuju, v Celju in Novem mestu, kjer se zbrani lahko zabavajo ob živi glasbi.

V nekaterih mestih bodo nekateri zaman pričakovali razsvetljeno nebo. Ognjemetu so se letos, denimo, odpovedali v Mariboru in Novem mestu, tako kot tudi že v preteklih letih ga niso pripravili v Velenju in Novi Gorici.

Kako novo leto pričakujete vi? Pošljite nam fotografijo ali video.

Ponekod poostreni ukrepi

Nestrpno novo leto pričakujejo tudi v evropskih prestolnicah, kot so Pariz, Berlin in Dunaj, ob praznovanjih veljajo poostreni varnostni ukrepi.

Eden od vrhuncev novoletnega praznovanja bo ponovno v ameriškem New Yorku, kjer se vsako leto zbere okoli milijon obiskovalcev. Med zadnjimi bodo v novo leto vstopili na Bakerjevem otoku v Tihem oceanu, v torek ob 13. uri po srednjeevropskem času.

Najprej praznovali na Samoi

Medtem ko je na stari celini še ostalo nekaj ur do vstopa v novo leto, se je za nekatere že začelo. Trinajst ur prej, kot bomo to storili mi, je v leto 2019 skočilo slabih 200.000 prebivalcev Samoe v Oceaniji. Opoldne po srednjeevropskem času so jim sledili tudi na Novi Zelandiji, ob 14. uri pa še v Avstraliji.


 
Nebo nad prestolnico Samoe Apio je ob 11. uri po srednjeevropskem času razsvetlil ognjemet, domačine in turiste pa so razveselili tudi plesalci in žonglerji. V novo leto so tedaj vstopili tudi prebivalci Kiribatija in Tonge, med tistimi, ki so že zaplavali v leto 2019, je tudi Fidži.

Opoldne po našem času so se jim pridružili tudi na Novi Zelandiji. V Aucklandu so dvanajst udarcev do polnoči projicirali na slavni televizijski stolp Sky Tower, od koder je nato nebo razsvetlil tudi veličasten ognjemet, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Avstraliji so leto 2019 pričakali ob 14. uri. V Sydneyju je veličastni ognjemet – po navedbah organizatorjev največji doslej – spremljalo kar 1,5 milijona ljudi. Ognjemet nad sydneyjskim zalivom s povsem novimi barvami in učinki je stal kar šest milijonov avstralskih dolarjev (3,7 milijona evrov), trajal naj bi 12 minut. Ker je Generalna skupščina ZN leto 2019 razglasila za leto avtohtonih jezikov, danes v sydneyjskem zalivu slavijo tudi kulturo avstralskih staroselcev.



Medtem so s kozarci že trčili tudi na nekaterih vzhodnih ruskih ozemljih. Območje Južnega Pacifika sicer nudi prav posebno priložnost, ko gre za vstop v novo leto. Tisti, ki si želijo nazdraviti več kot enkrat, lahko s Samoe odletijo v le 164 kilometrov oddaljeno Ameriško Samoo, ki leži na drugi strani datumske meje in bo v novo leto stopila kot čisto zadnja na Zemlji.

V novo leto so kasneje vstopili tudi v Indoneziji. Po državi so sicer v znak spoštovanja žrtev nedavnega cunamija, ki je zahteval več kot 400 smrtnih žrtev, odpovedali ognjemete, ponekod pa celotna praznovanja.

Precej miren je bil tudi začetek novega leta na Kitajskem, kjer so večja praznovanja ob začetku kitajskega novega leta, ki bo 5. februarja. Danes so silvestrovali predvsem mladi v večjih mestih, kot je Peking.

V južnokorejski prestolnici Seul pa je ob 16. uri po srednjeevropskem času ob vstopu v leto 2019 33-krat zadonel tri metre velik bronasti zvon, ki zvoni samo na silvestrovo. Število 33 sicer na Korejskem polotoku predstavlja veselje. Praznovanja v Seulu se je kljub hudemu mrazu udeležilo več deset tisoč ljudi.



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije